Nemecko môže potrebovať na starostlivosť o utečencov až 21 miliárd eur

    0
    Utečenci prichádzajúci do Európy (Autor: SITA)

    Ifo inštitút pre ekonomický výskum sídliaci v Mníchove odhaduje, že do konca roka 2015 príde do Nemecka spolu 1,1 milióna žiadateľov o azyl.

    Na základe počtu migrantov a zabezpečenia ich základných potrieb vypracoval štúdiu, v ktorej odhaduje, že nemecká vláda bude musieť zo svojho rozpočtu uvoľniť viac ako 20 miliárd eur. Predmetné financie by mali byť podľa ekonomického inštitútu určené na zabezpečenie ubytovania, jedla a vzdelávania. Informuje britský The Guardian.

    Ako ďalej server uvádza, nový odhad počtu migrantov, a teda 1,1 milióna, predstavuje prudký nárast oproti predpokladanému počtu na konci septembra – 800 000 žiadateľov o azyl. Pri predchádzajúcom počte ľudí by boli výdavky spolkovej vlády o viac ako polovicu nižšie (10 miliárd eur). Pôvodný odhad však nepočítal s nákladmi spojenými so vzdelávaním a odbornou prípravou azylantov. „Vzdelávanie a začlenenie na trh práce majú zásadný význam nielen z hľadiska nákladov, ale aj pre samotnú integráciu,“ povedal Gabriel Felbermayr z Ifo inštitútu.

    Nemecká vláda ešte zatiaľ nevydala oficiálny odhad, koľko ju bude príliv utečencov stáť tento rok. Šestnástim regionálnym vládam už ale navýšila finančné prostriedky o 4 miliardy eur. Felbermayr tiež zopakoval výzvu nemeckej vláde, aby znížila minimálne náklady na hodinovú mzdu zamestnancov, pretože to je jedna z najvýznamnejších prekážok zamestnania utečencov.

    - Reklama -