Vláda dnes rozhodne, koľko peňazí priklepne pre ÚPN. Tipnite si, koľko nás bude stáť pamäť národa…

    0
    Ústav pamäti národa (Autor: SITA)

    Podľa tejto novely, ktorú na vládu predložil rezort vnútra na návrh skupiny poslancov parlamentu, by mala byť lehota na zaslanie stanovísk v prípade nejasností v oblasti financovania politických strán a volebnej kampane 30 dní, pričom v priebehu volebnej kampane by sa lehota mala skrátiť na 15 dní. Stanovisko by zároveň komisia mala zverejniť aj na internetovej stránke ministerstva vnútra.

    Kabinet sa bude zaoberať aj návrhom rozpočtu pre Ústav pamäti národa (ÚPN) na rok 2016. Ten žiada na svoju činnosť transfer zo štátneho rozpočtu na bežné výdavky viac ako 1,5 milióna eur. Z tejto sumy by malo ísť vyše 722 000 eur na mzdy a 315 000 eur na poistné do fondov. Zvýšené prostriedky by mali byť okrem iného určené na odmeny členov správnej a dozornej rady a na spolufinancovanie aktivít Európskej siete Pamäť a Solidarita. Ústav potrebuje tiež prostriedky na nájomné a užívanie vypožičaných priestorov, keďže nemajú vlastné priestory. Tieto prostriedky však nepokryjú ďalšie kapitálové a bežné výdavky, ktoré ústav požaduje.

    Ministri by mali vziať na vedomie aj jeden materiál z dielne ministerstva školstva. Tým je analýza zavedenia bezplatného sprístupňovania vybraných typov publikačných výstupov. Podľa tejto analýzy rezort školstva nedefinoval konkrétne dôvody, pre ktoré by nebolo možné na Slovensku aplikovať politiku otvoreného prístupu k výsledkom výskumu a vývoja financovaného z verejných zdrojov. Výnimkou sú špecifické prípady, ako napríklad vojenský výskum či iný výskum podliehajúci režimu utajenia. Ministerstvo v analýze zároveň uvádza, že podmienkou zavedenia politiky otvoreného prístupu je vytvorenie centrálneho repozitára, čiže internetovej schránky, ktorá bude slúžiť na archiváciu výstupov a ich sprístupňovanie širokej verejnosti.


     

    - Reklama -