Politickí šmejdi útočia na seniorov. Kto má predvolebné mítingy ako z najtemnejších čias mečiarizmu?

    0
    Líder strany Smer-SD a premiér Robert Fico (Autor: SITA)

    Praktiky šmejdov, ktorí ponúkajú „výhodný“ tovar a tlačia na dôchodcov, aby si ho zakúpili, sú odsúdeniahodné. O to viac, ak takéto správanie pripomínajú mítingy Smeru, myslí si vo svojom komentári v denníku Sme Kopcsay.

    Citové vydieranie a zastrašovanie

    Premiér Robert Fico obieha kultúrne domy, kam sa na neho vždy príde pozrieť plno nadšených dôchodcov. Tí majú napríklad vďaka Ficovmu sociálnemu balíčku cestovanie vlakom zadarmo, čo premiér na mítingu vždy veľmi rád pripomenie. Do merku mu však padla aj téma utečenci, pri ktorej je známe, že zásadne odmieta povinné kvóty na ich prerozdelenie z Bruselu. A to na mítingoch tiež rád zdôrazní. Strašenie však pripomína práve neslávne známych šmejdov. „V oboch prípadoch ide o neprimeraný tlak, citové vydieranie, zastrašovanie slabších a zraniteľných,“ myslí si Kopcsay.

    Výsledným efektom by podľa neho mohlo byť – volič, choď k urne a vhoď do nej volebný lístok, lebo inak utečenci, hrdlorezi, IS, teroristi, islam, koniec. Ak je občan takýmito scenármi zastrašovaný, no potom príde zástupca ľudu, ktorí tvrdí, že ho predtým všetkým ochráni, nečudo, ak sa z neho stane volič Smeru. Má to však aj druhú stranu mince. „Volič, voľ, a potom za svoje rozhodnutie plať, tak ako za nejaké otlčené šmejdové hrnce,“ prirovnáva komentátor.

    Platiť však má volič podľa neho tými omrvinkami, ktoré dostane napríklad vo forme vianočného príspevku. Ako upozorňuje Kopcsay, napokon bude aj tak len občanom chudobnej rozkradnutej krajiny, z ktorej sa bohatstvo vyváža do schránkových firiem alebo alobalových skrýš. Podľa neho je spôsob, akým Smer lanári voličov, tak hrozivo podobný najtemnejším časom mečiarizmu. Pri mítingoch mečiarovcov totiž boli na pretrase napríklad Česi alebo Maďari. Teraz sú to utečenci.

    Iracionálna struna strachu

    „Už nejde len o šikovný marketing využívajúci nadšenie mamičiek a babičiek z Roberta Fica. Smer začal do kampane primiešavať nenávisť k iným ľuďom a udierať na iracionálnu strunu strachu,“ píše Kopcsay, ktorý pridáva ešte jedno porovnanie so šmejdmi. „Ich obeťami sú len zákazníci, ktorí naleteli. Na politických šmejdov doplatia všetci, aj tí, čo sa nechceli dať oklamať,“ myslí si komentátor.


     

    - Reklama -