Úspešná vo vyjadrovaní odporu k utečencom, ťažko pochopiť, s čím súhlasí. O koho ide?

    0
    Viktor Orbán, Bohuslav Sobotka, Ewa Kopacz a Robert Fico po stretnutí lídrov krajín V4 v Prahe (Autor: SITA)

    Krajiny V4 sa aktuálne mobilizujú najmä v utečeneckej kríze, hoci Poľsko tak trochu „zradilo“, keď súhlasilo s prerozdelením utečencov. Podľa Cunninghama sa práve v tejto debate vyznačujú najmenej užitočnou a ústretovou rétorikou.

    S čím vlastne súhlasia?

    Podľa komentátora bolo najdôležitejším taktickým úspechom V4 minuloročné spolčenie sa proti ambicióznym cieľom EÚ v oblasti klimatických zmien. Nielen toto, ale aj odmietanie povinných kvót z Bruselu na prerozdelenie utečencov je podľa Cunninghama dôkazom, že vyjadrovanie odporu krajinám V4 ide. Podľa neho je však oveľa ťažšie pochopiť, s čím V4 vlastne súhlasí. „Toto zvláštne odráža spôsob, akým sa uplatňuje politika na domácej úrovni v jednotlivých štátoch V4,“ píše  Cunningham.

    Azda najpraktickejším príkladom, ako V4 uplatňuje kolektívnu silu v Bruseli, bolo podľa neho zablokovanie záväzných cieľov energetickej účinnosti a príspevkov z obnoviteľnej energie pre každý členský štát. Postoj krajín však vyšiel z logiky, že stredo- a východoeurópske ekonomiky sú závislejšie od ťažkého priemyslu ako ostatné členské krajiny.

    Hrajú ochrannú hru

    V utečeneckej kríze však štáty V4 ťahajú za kratší koniec a podľa Cunninghama nemajú dostatok alternatívnych návrhov. Aj to Poľsko, ktoré sa nakoniec rozhodlo inak, ako znela dohoda, by teraz pri novej vláde s kvótami pravdepodobne nesúhlasilo. „Aj v danej otázke je vo finále postoj V4 proti ostatných návrhom, ale nepodporuje žiadny konkrétny z nich,“ píše komentátor. Podľa neho je dokonca možné, že krajiny V4 už nemajú toho veľa spoločného alebo si to aspoň nemyslia.  

    Týka sa to napríklad aj postoja k NATO. Kým Poliaci trvalú prítomnosť vojsk NATO v  strednej a východnej Európe vítajú a dávajú aj dve percentá HDP na obranu, ostatní predstavitelia V4 tak nerobia. A  je tu aj iný rozpor. „Poľsko uprednostňuje donucovaciu politiku ako reakciu na ruské kroky na Ukrajine – na rozdiel od zvyšku V4,“ upozorňuje Cunningham. A práve toto sú základné bezpečnostné témy, v ktorých tieto krajiny nemajú jednotný postoj. Podľa neho sú vodcovia V4 presvedčení, že sú terčom útoku nejakej vonkajšej sily a politické kampane sú založené na obrane. „No doma aj v zahraničí je ťažké posúvať sa vpred, ak stále hráte ochrannú hru,“ myslí si Cunningham.
     

    - Reklama -