Korupcia v Marianke. Starostu zatkli za bieleho dňa uprostred dediny

    0
    Ilustračné foto: Zásah polície (Autor: SITA)
    Juriku zadržala v Marianke špecializovaná jednotka Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Komunikačné oddelenie Policajného zboru potvrdilo informácie Denníka N, ktorý kauzu otvoril. Starosta si totiž údajne pýtal vecné a finančné dary pre obec od ľudí, ktorí ci chceli v obci kúpiť pozemok a postaviť dom. Bez spomínaných darov odmietal starosta Jurika údajne vydávať stavebné povolenia či kolaudačné rozhodnutia.
     
    O prípadoch, keď si mal starosta pýtať úplatok, prehovorilo viacero ľudí. „On navrhoval oveľa vyššiu sumu, ale snažil som sa ho presvedčiť, že to je veľa,“ takto jeden zo svedkov podľa Denníka N opisoval dohadovanie sa o výške daru na obecnom úrade. Iným poškodeným to starosta mal povedať na rovinu. „Nehanbí sa za to, pýta to od ľudí verejne. Každého jedného skasíruje, buď pri stavebnom povolení, alebo pri kolaudácii,“ uviedla svedkyňa.
     
    Starostu Marianky vyšetrujú pre podozrenie z korupcie v troch prípadoch. Prvý z nich sa stal údajne ešte v roku 2011. Vtedy si Jurika údajne vypýtal za bezproblémové stavebné konanie 1 700 eur. Podľa svedka, ktorý nakoniec „daroval“ obci Marianka 700 eur, chcel starosta prijatie daru „formálne legalizovať prostredníctvom darovacej zmluvy pre obec so slovami: Je vo zvyku dávať obci dar a lepšie si zapamätám ľudí, ktorí dar obci poskytli“. Dva ďalšie prípady sa stali tento rok. Vo februári uhradila úplatok formou daru pre obec ďalšia poškodená svedkyňa a v septembri sa objavil ešte jeden prípad, v ktorom chcel starosta za bezproblémové kolaudačné rozhodnutie pre obec 2 000 eur. V prípade dokázania viny hrozí starostovi Jurikovi 5 až 12 rokov za mrežami. 
     
    - Reklama -