Jánoš katom Smeru? Ani náhodou, strana sa ničoho báť nemusí, myslí si komentátor

    0
    Bývalý poslanec NR SR Vladimír Jánoš (Autor: SITA)

    Bývalý poslanec Národnej rady Vladimír Jánoš, ktorý je so svojou manželkou Ivetou v rozvodom konaní, mal vraj nosiť domov peniaze z Hornonitrianskych baní a následne žiadal svoju ženu, aby ich balila do alobalu. Vyplýva to z videa, na ktorom o tom hovorila Jánošová, no následne sa od nahrávky dištancovala. Aký to však má vplyv na popularitu Smeru? Podľa Čikovského de facto žiadny.

    Férový biznis?

    „Smer kontroluje políciu a prokuratúru a nedopustí, aby sa niekto z jeho ľudí dostal pod taký tlak, aby rozprával,“ myslí si Čikovský. Ak by bol aj príbeh o bankovkách v alobale aj pravdivý, tak podľa neho je Jánoš len nástrojom na vyberanie percent. Ide totiž o to, že premiér Robert Fico dokázal udržať pri živote  pomoc uhoľným baniam. Táto kauza sa dokáže podľa Čikovského vyšplhať až na úroveň  takzvaných paškovcov, no pre Smer to nemusí znamenať nič dramatické. A práve kvôli tomu, že strane Smer má byť banícky región za čo vďačný.

    Ako totiž píše ďalej Čikovský, Smer si privlastnil rolu záchrancu baní. „Ak si potom za to strana na svoj chod vypýta niečo späť, môže to mnohým dokonca vyznieť ako férový biznis,“ vysvetľuje. Aj voliči Smeru si vraj uvedomujú, že na pozadí politiky tejto strany sa odohráva „nepretržitá rabovačka“. Nie sú teda hlúpi. No na druhej strane veria, že ide o všeobecný princíp a dôležité  je to, čo z toho majú oni. „Dary“ Smeru pre ľudí sa preto ukazujú, ako mimoriadne správny krok.

    Stále nové historky

    Smeru preto podľa Čikovského naozaj nemá čo dramaticky ublížiť. Veď je vo vláde takmer nepretržite už osem rokov. „Nové a nové historky sa budú množiť prirodzene,“ vysvetľuje Čikovský. Jediné, čo sa môže stať, je vyburcovanie smeráckych odporcov do nepríčetnosti a ich následná silná mobilizácia pri voľbách, či by potom mohlo vládnu stranu aj reálne ohroziť. Ak sa totiž zobudia demotivovaní voliči pravice, mohlo  by to znamenať oslabenie Smeru. „Na to by však musil niekto prebrať z ilúzie tú  časť verejnosti, ktorá po Gorile a rozpade Radičovej vlády zatrpkla v predstave, že v  konečnom dôsledku sú všetci politici rovnako zlí,“ myslí si Čikovský.
     

    - Reklama -