Možno bude potrebné posilniť bezpečnosť na letiskách

    0
    Britský minister zahraničných vecí Philip Hammond (Autor: SITA)

    Minister vo vyjadrení pre spravodajskú televíziu BBC dodal, že by to mohlo viesť k zvýšeniu nákladov a dlhšiemu čakaniu pre pasažierov.
    Americkí a britskí predstavitelia majú podozrenie, že haváriu ruského airbusu na Sinajskom polostrove z 31. októbra, pri ktorom zahynulo všetkých 224 pasažierov a členov posádky, zapríčinila bomba na palube. Egypt však zdôrazňuje, že na definitívne závery je priskoro.
    Egyptskí predstavitelia tiež reagovali pobúrene na obvinenia z nedostatočného uplatňovania bezpečnostných opatrení na letiskách v krajine, niektorí ich pripísali zaujatosti zahraničných médií, píše agentúra AP.

    Citlivosť záležitosti sa podľa nej dnes ukázala, keď zahraničným kameramanom zabránili nakrúcať vnútri letiska v Šarm aš-Šajchu, z ktorého ruské lietadlo minulý víkend odlietalo, i na iných verejných miestach v tomto letovisku. Egyptské štátne a súkromné televízie naopak mohli filmovať vnútri letiska a vo svojich správach vyzdvihovali bezpečnostné kontroly a preverovanie batožiny.

    Bezpečnostní pracovníci z letiska v Šarm aš-Šajchu však pre AP uviedli, že tam už dlho panujú rôzne medzery v bezpečnosti – napríklad zariadenie na skenovanie batožiny podľa nich často nefunguje, slabo platení policajti preverujúci cestujúcich berú úplatky. “Ani vám nemôžem povedať, koľkokrát som zachytil tašku plnú drog alebo zbraní, ktorú nechali prejsť za desať eur alebo podobne,” povedal jeden zo zdrojov. Nedbanlivé kontroly sú navyše aj pri vstupnej bráne pre dodávky potravín a paliva pre lietadlá.

    Hovorca egyptského ministerstva leteckej dopravy takéto výpovede odmietol s tým, že “Šarm aš-Šajch je jedným z najbezpečnejších letísk na svete”.
    V Šarm aš-Šajchu sa dnes naďalej tvorili rady zahraničných dovolenkárov čakajúcich na odlet, mnohí z nich z Ruska a Británie, väčšina letov bola naplánovaná na popoludnie a večer.

    V Petrohrade sa dnes konala spomienková bohoslužba za obete pádu ruského lietadla, v ktorom cestovali prevažne dovolenkári z tohto mesta i okolitého regiónu. Zvon známeho Chrámu svätého Izáka, štvrtej najväčšej katedrály na svete, počas nej zaznel 224-krát.

    - Reklama -