V Mjanmarsku sa konajú prvé slobodné voľby po 25 rokoch, favoritom je opozícia

    0
    Držiteľka Nobelovej ceny mieru, Sacharovovej ceny, barmská disidentka a šéfka opoyície v dnešnom Mjanmarsku Aun Schan Su Ťij (Autor: SITA)

    Podľa agentúry Reuters ide o prvé slobodné voľby v Mjanmarsku po štvrťstoročí, z ktorého väčšinu vládli v tejto krajine juhovýchodnej Ázie vojenské junty. Posledná sa formálne moci vzdala len v roku 2011.

    Ihneď po začiatku hlasovania sa začali tvoriť rady pred volebnými miestnosťami, ktoré zriadili nielen v školách a štátnych inštitúciách, ale aj v budhistických chrámoch. K volebným urnám môže pristúpiť okolo 30 miliónov oprávnených voličov, uviedla agentúra AP.

    Celkovo kandiduje viac ako 90 strán, ale hlavný súboj medzi sebou zvedú opozičná Národná liga za demokraciu (NDL) vedená Aun Schan Su Ťij a vládna Strana zväzovej súdržnosti a rozvoja (USDP), ktorú tvoria prevažne členovia a stúpenci bývalej junty.

    Opozícia je v tomto súboji znevýhodnená, keďže 25 percent kresiel v novom parlamente bude vyhradených zástupcom armády. Túto nevýhodu by NDL mohla zvrátiť len v prípade, ak by zvíťazila s dostatočne veľkým náskokom.

    Mjanmarská vláda i armáda prisľúbili, že výsledky parlamentných volieb uznajú.

    Zdrojom obáv je pretrvávajúci vplyv armády, ktorá odmietla uznať výsledky volieb z roku 1990, keď takisto zvíťazila opozičná NDL. Pred voľbami sa objavili správy o nezrovnalostiach v zoznamoch voličov, ich zastrašovaní či odopieraní volebného práva veľkej časti obyvateľstva, ktorú tvorí moslimská menšina Rohingov.
    Dnešné voľby v Mjanmarsku rozhodnú o novom zložení oboch komôr tamojšieho parlamentu, ktorý neskôr zvolí nového prezidenta. Ide pritom o prvé voľby od roku 2011, keď sa vzdala moci tamojšia vojenská junta a začal sa proces prechodu krajiny k demokracii.

    - Reklama -