Ďalší Castro odchádza. O odchode z politiky uvažuje v roku 2018

    0
    Kubánsky prezident Raúl Castro a Robert Fico (Autor: SITA)

    Raúl Castro je hlavou štátu – predsedom Rady ministrov – od roku 2008, pričom dva roky predtým začal plniť aj povinnosti predsedu Štátnej rady po tom, ako sa z verejného života v dôsledku choroby stiahol jeho starší brat, dlhoročný vodca Kuby Fidel Castro.
    Vo februári 2013 bol Raúl Castro vo funkcii potvrdený na ďalšie päťročné obdobie, zároveň však v prejave oznámil, že po uplynutí tohto obdobia definitívne odíde do dôchodku.

    Castra v piatok v meste Merida na polostrove Yucatán prijal mexický prezident Enrique Peňa Nieto, ktorý po rozhovore s ním informoval, že vlády oboch krajín majú záujem o spoluprácu v oblasti turistického ruchu, poľnohospodárstva, školstva a migrácie. Zhodli sa aj na nutnosti vytvoriť na Kube podmienky pre mexické firmy, ktoré by na ostrove chceli investovať.
    Castro sa počas rozhovoru s Nietom poďakoval Mexiku za jeho solidaritu voči Kube počas studenej vojny a vyslovil sa za prehĺbenie dvojstranných vzťahov.
    Oba štáty sa zároveň dohodli aj na urovnaní situácie súvisiacej s prílevom kubánskych migrantov do Mexika. Bližšie podrobnosti o tejto dohode však nie sú známe.

    - Reklama -