Katalánsko si nedáme. Čo podnikne španielska vláda proti separatistom?

    0
    Estelada alebo vlajka nezávislého Katalánska a vlajka Európskej únie vlajú pred prezidentom provincie Arturom Masom (Autor: SITA)

    O príslušnom návrhu z dielne separatistických strán plánujú katalánski zákonodarcovia hlasovať budúci pondelok i napriek odporu centrálnej vlády v Madride, ktorá to bude považovať za porušenie španielskej ústavy, informuje agentúra AP.

    Španielska vicepremiérka Soraya Sáenz de Santamaría vyhlásila, že vláda v prípade schválenia návrhu požiada o vyjadrenie Štátnej rady slúžiacej ako najvyšší poradný orgán a následne zvolá mimoriadnu schôdzu, kde oznámi podnet na ústavný súd.

    Úradujúci katalánsky prezident Arturo Mas pred septembrovými regionálnymi voľbami sľuboval, že ak sa mu podarí svoju funkciu obhájiť, Katalánsko by mohlo byť nezávislé v priebehu 18 mesiacov. Víťazné strany sa však zatiaľ na novom lídrovi nedohodli.

    Španielsky ústavný súd vo štvrtok zamietol návrh odporcov nezávislosti Katalánska, aby zakázal pondelňajšiu rozpravu a hlasovanie katalánskeho parlamentu o uznesení v prospech nezávislosti. V návrhu uznesenia z dielne separatistov sa uvádza, že ich triumf v regionálnych voľbách z 27. septembra im dáva “demokratický mandát” na odčlenenie Katalánska od Španielska.


     

    - Reklama -