Slovincom posielame 20 policajtov. Budú chrániť hranice pred nelegálnymi imigrantmi

    0
    Zľava: Minister vnútra Robert Kaliňák, premiér Robert Fico a prezident Policajného zboru Tibor Gašpar (Autor: SITA)

    Slovenskí policajti už pomáhajú aj svojim kolegom v Maďarsku. „Prišla ďalšia požiadavka, a to, aby sme pomohli Slovincom. Posielame také počty, o aké nás žiadajú. Ak by povedali 100, tak sa pokúsime dať sto, ale teraz žiadajú 20 vrátane techniky,“ povedal Fico.

    Ako ďalej predseda vlády informoval, slovenskí policajti budú pôsobiť na hranici medzi dvoma členskými štátmi EÚ – Slovinskom a Chorvátskom. Do Slovinska by malo prísť spolu až 400 policajtov z viacerých štátov Európy. V súvislosti s migráciou budú podľa premiéra zabezpečovať aj verejný poriadok.

    „Sú to policajti špeciálne pripravení na tento druh práce, majú základné technické vybavenie, autá, nočné videnie. Je to misia zatiaľ na mesiac, podobne ako v Maďarsku, ale očakávame, že bude záujem o jej predĺženie. Títo ľudia sú vybraní na princípe dobrovoľnosti, to nie je na základe rozkazu,“ zdôraznil Robert Fico.

    Cieľom je zabrániť nelegálnej migrácii na Slovensko

    Premiér tiež vyhlásil, že sa mu zdá, ako keby grécky predseda vlády Alexis Tsipras dával od utečeneckej krízy ruky preč. V tejto súvislosti zopakoval, že migračná politika EÚ zlyhala, a nezabudol ani pripomenúť, že povinné kvóty sú obyčajným fiaskom.

    Minister vnútra Robert Kaliňák zase skonštatoval, že slovenská polícia má v súčasnosti najväčšie zahraničné misie v histórii. „Hlavnou úlohou pre nás je, aby sme zabránili nelegálnej migrácii smerom na Slovensko,“ povedal Kaliňák.

    Policajný prezident Tibor Gašpar doplnil, že v prípade vyslaných policajtov do Slovinska ide o jednotku štandardne vybavenú pre výkon hliadkovej služby, pričom je posilnená o niektoré špeciálne prístroje.

    „Ide o policajtov, ktorí majú istú znalosť anglického jazyka, je tam policajt, ktorý dokonca ovláda aj macedónčinu a slovinčinu, respektíve srbčinu. Majú za sebou policajnú prax a všetci pochádzajú z pohraničných obvodných oddelení,“ ozrejmil Gašpar.

    - Reklama -