Nevládnym ostanú akurát tak oči pre plač. Toto Fico s Richterom nedomysleli, kritizuje europoslanec

    0
    Miroslav Mikolášik, poslanec EP (KDH) (Autor: SITA)

    Podľa Mikolášika sa idú premiér aj s ministrom práce pred parlamentnými voľbami pretrhnúť so svojimi sľubmi a ich plnením. „Kým na známej nástenke sa to teda len tak hemží novými odfajknutými bodmi, za ňou zostalo prvým novembrom takmer štyritisíc chorých a starých ľudí odkázaných na opatrovateľskú službu bez pomoci,“ rozhorčil sa kádehák vo svojom blogu na portáli sme.sk.

    Bezplatné vlaky im nepomôžu

    Národný projekt, vďaka ktorému mohli byť opatrovatelia pre starých a chorých ľudí odmeňovaní z eurofondov, sa skončil. Podľa ministerstva práce sa o pár mesiacov spustí podobný projekt. Mikolášik však kritizuje, že stačilo vyhlásiť ďalší projekt tak, aby jeden nadväzoval na druhý. „Tí istí opatrovatelia by za tie isté európske peniaze mohli pri tých istých starých a chorých ľuďoch zostať,“ vysvetľuje europoslanec. Ministrovi vyčíta, že v tomto prípade nezabezpečil kontinuitu namiesto cestovania vlakmi bezplatne či vianočných príspevkov. „Skrátka, toto nebolo na predsedovej nástenke,“ okomentoval Mikolášik.

    Čo to znamená pre opatrovateľky? Aj podľa Mikolášika teraz zamieria buď za hranice, alebo na úrad práce. Najmä v Rakúsku je mnoho slovenských opatrovateliek či opatrovateľov, ktorí sa starajú o tamojších dôchodcov. Ale čo s tými, ktorí sú odkázaní na pomoc? „Štát presunul zodpovednosť za nich na obce, tie však na to nemajú, takže nevládnym zostávajú akurát oči pre plač a vlaky zadarmo, ale tie ich na toaletu neprenesú,“ rozčúlil sa kádehák. Podľa neho, aj keby invalidný človek dal opatrovateľke minimálnu mzdu, štát bude od neho žiadať ešte platiť odvody a dane. To by však vyšlo spolu s ďalšími výdavkami aj na tisíc eur mesačne. To je pre mnohých ľudí odkázaných na pomoc luxus.

    Zoberú si radu od Fica?

    Podľa Mikolášika to však napriek sľubom plneným na nástenke pre dôchodcov vôbec nevyzerá ružovo. Ako príklad si vzal bývalého šéfa Národného kontrolného úradu Jána Jasovského, ktorý bude v kariére pokračovať naďalej aj napriek dôchodkovému veku. Na novučičkej pozícii poštového ombudsmana. Táto funkcia bola, mimochodom, vytvorená len teraz. Ostatní seniori však majú smolu. Výberové konanie Slovenskej pošty totiž pozostávalo len z interných zamestnancov.

    „Ostatní sa o tomto výberovom konaní ani nedozvedeli. Dostali však od premiéra aspoň dobrú radu – keď sa so seniormi nedávno v Bratislave stretol, vyzval ich totiž, aby neboli ticho,“ kritizuje ďalej Mikolášik. Vraj majú byť hlasní a kričať, ak majú pocit, že niečo nie je správne. „Ťažko povedať, či to myslel len ako prevenciu pred tým, aby ich z toho všetkého neporazilo,“ zamýšľa sa europoslanec. Ale dokáže tento krik aj niečo reálne zmeniť? Podľa Mikolášika ani to nie je nástenke.
     

    Celý blog Miroslava Mikolášika si môžete prečítať TU.

    - Reklama -