Vlády nás dlhodobo ťahajú za nos, tvrdia učitelia. Ficovi a jeho kolegom dali veľké plastové vrece. Čo v ňom bolo?

    0
    Juraj Draxler, minister školstva, vedy, výskumu a športu SR (Autor: SITA)

    Na zhromaždení, ktoré organizovala Iniciatíva bratislavských učiteľov, sa vo štvrtok 5. novembra zišlo vyše 300 učiteľov. Na 19. novembra iniciatíva vyhlasuje Deň zdravia pre učiteľov. Všetkých učiteľov na Slovensku vyzývajú, aby v tento deň darovali krv alebo absolvovali dlho odkladané lekárske vyšetrenia. Podľa Crmomana bude táto akcia istou formou protestu. Stačí, aby 50 percent učiteľov v škole išlo na lekárske vyšetrenie a daná škola v ten deň nemôže fungovať. 

    Iniciatíva bratislavských učiteľov spustila aj petíciu za požiadavky sformulované vo výzve Slovenskej komory učiteľov vláde SR. Komora vyzvala v stredu 21. októbra vládu, aby legislatívnymi opatreniami zabezpečila zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve od 1. januára 2016 o 140 eur. Od 1. januára 2017 následne žiadajú ďalšie zvýšenie o 90 eur. Ďalšou požiadavkou komory učiteľov je zvýšenie rozpočtov ministerstva školstva a ministerstva vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl didaktickými prostriedkami.

    Poslednou požiadavkou je, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch, ktorou by opätovne zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií, zrušila sedemročnú obmedzenú platnosť kreditov a obnovila možnosť získavať kredity za rozširujúce štúdium, štúdium v zahraničí a tvorivé aktivity. Súčasne by tiež novela zaviazala ministra školstva vytvoriť komisiu za účasti stavovských a profesijných organizácií v školstve, ktorá by komplexne prehodnotila systém kontinuálneho vzdelávania a zákon s prihliadnutím na analýzu súčasného stavu. 

    Minister školstva Juraj Draxler súhlasí s tým, že do slovenského školstva musí ísť viac peňazí. Hlavnou politickou garanciou podľa neho musí byť programové vyhlásenie vlády, ktorá vzíde z volieb na začiatku budúceho roku, a ktoré musí obsahovať aj číselný záväzok zvyšovania financií v školstve. Na druhej strane garanciou zvyšovania kvality školstva musia byť podľa Draxlera aj funkčné stavovské organizácie, ktoré bude rešpektovať verejnosť a ktoré budú silným partnerom ministerstvu školstva. “Obávam sa, či existencia rôznych krátkodobých iniciatív, ktoré fungujú skôr pre mediálny efekt, nie je v tomto ohľade aj kontraproduktívna, pretože v konečnom dôsledku oslabuje dlhodobý záujem verejnosti. Zvlášť, ak sú požiadavky nereálne či protichodné. Napríklad zlepšenie materiálneho vybavenia škôl v priebehu jedného roka v objeme 400 miliónov eur si len ťažko predstaviť už z hľadiska verejného obstarávania, ani nehovorím o nastavení kritérií pre takýto program tak, aby bol férový a napríklad neznevýhodnil školy, ktoré si v minulosti poctivo pripravili projekty a zabojovali o peniaze a zrazu nebudú dostávať nič, pretože podľa iniciátorov výzvy proste patria medzi tie lepšie vybavené,” tvrdí Draxler s tým, že podobne je ťažké pochopiť, ako môže iniciatíva jedným dychom kritizovať systém kontinuálneho vzdelávania – ktorý naozaj treba zmeniť – a zároveň trvať na doživotnom zachovaní kreditov získaných v tomto podľa nich zlom systéme. 

    Crmoman označil vyhlásenie Draxlera za hanbu. Minister podľa neho nebojuje za školstvo, namiesto toho si robí promoakcie pred blížiacimi sa voľbami početnými návštevami v školách či stretnutiami so športovcami. Crmoman preto Draxlera vyzýva, aby vrátil svoj plat za posledné obdobie, ktoré venoval promoakciám.

    - Reklama -