V Gruzínsku bol prezidentom, musel utiecť. Uchýlil sa na Ukrajinu a teraz chce vládnuť aj tam

    0
    Ilustračné foto: Kyjev, Ukrajina (Autor: SITA)

    „Rád by som sa zúčastnil významných zmien a reforiem. V akejkoľvek funkcii budem môcť pomôcť, urobím to,“ odpovedal Saakašvili na otázku, či by sa chcel ujať funkcie premiéra. Ukrajinu vníma ako val proti rozpínavosti Ruska. Keby tento val padol, Gruzínsko či pobaltské štáty nič neochráni. Takto hovorí muž, na ktorého je dnes v Gruzínsku vydaný zatykač. Na podporu Saakašviliho sa zrodila aj petícia, ktorá žiada, aby sa stal premiérom Ukrajiny a obsahuje už 30-tisíc podpisov. Naproti tomu iní ukrajinskí politici strácajú dôveru svojich ľudí, ako ukázali nedávne regionálne voľby, v ktorých sa často funkcií starostov ujímali ľudia, ktorí sa netaja proruskou orientáciou.

    Celý článok v angličtine nájdete TU.

    Saakašvili zdôraznil, že nikdy nesníval o tom, že sa stane ukrajinským premiérom. Nechce vraj mať nič spoločné s oligarchiou. Chce byť vnímaný len ako politik-reformátor. Následne skritizoval súčasného premiéra Arsenija Jaceňuka, ktorý sa odmietal zapojiť do volieb, čím ukázal, že nestojí o to, aby voliči zhodnotili jeho prácu. Jaceňuka dokonca obvinil, že obchádza vlastných ministrov a načúva akéjsi tieňovej vláde, ktorá zohľadňuje predovšetkým svoje obchodné záujmy.

    Saakašvili tiež zdôraznil, že sa cíti byť spätý s dianím na Ukrajine a rozhodne nemieni opúšťať loď a plávať späť do Gruzínska.

    - Reklama -