Vzdelanie nie je tovar, ktorý by sa mal predávať. Táto vláda zradila vašu generáciu, tvrdí britský opozičný politik

    0
    Protesty vysokoškolských študentov v Londýne (Autor: SITA)

    Na demonštráciách v centre Londýna sa v stredu zišlo viac ako 10 000 ľudí, medzi ktorými boli zväčša študenti. Práve oni vyzývajú vládu premiéra Davida Camerona, aby zrušila poplatky a obnovila na školách pôvodný grantový systém. Študenti vo Veľkej Británii si totiž musia ešte počas štúdia často vziať obrovské pôžičky, ktoré potom musia splácať hneď, keď sa zamestnajú. Zadlžení sú tak už vo chvíli, keď vyjdú z vysokej školy.

    Predstavitelia študentských odborov volajú po celoštátnom štrajku zameranom proti škrtom v grantovom systéme vysokých škôl a vyzývajú študentov v celej Británii, aby sa postavili na odpor. Protesty sú podľa denníka The Guardian už naplánované na začiatok februára budúceho roka a ich organizátori varujú, že pripravujú blokádu a okupáciu verejných priestranstiev.

    Počas protestov v Londýne prehovoril k rozhnevaným študentom aj opozičný poslanec John McDonnell. „Vaša generácia bola zradená touto vládou, ktorá zdvihla poplatky za školné v snahe ušetriť na vzdelávaní. Vzdelanie je však dar, ktorý dáva jedna generácia tej ďalšej, nie je to tovar, ktorý by sa dal kúpiť alebo predať,“ uviedol McDonnell a za tieto slová zožal nadšený potlesk protestujúcich študentov.

    - Reklama -