Sexuológ Uzel: Pred 20 rokmi sme v Káhire varovali pred rozdielnou plodnosťou. Tam zakazovali kondómy, všetky deti vraj boli chcené. Dnes preliezajú v Európe ploty. Riadená invázia

    0
    Sexuológ Radim Uzel (Autor: Hans Štembera)

    Pán doktor, dá sa povedať, že po odchode doktora Plzáka pred piatimi rokmi  ste sa stali  vtipným a  ironickým glosátorom v oblasti sexu. Popularitu ste získal aj v reklame na liek, ktorý má podporovať erekciu. Váš prístup bol dosť  liberálny, o tom sa mohli  roky presviedčať aj čitatelia českého denníka Právo. Nepreceňujú sa dnes všeobecne sexuálne otázky v spoločnosti?

    MUDr. Plzák bol mojím dobrým priateľom a učiteľom, a ak ma niekto považuje za jeho pokračovateľa, tak mi tým nemôže urobiť väčšiu radosť. Čo sa týka reklamy, tak prípravok mé pomáhať pri najčastejšej sexuálnej dysfunkcii, ktorá v priebehu života postihne takmer každého muža. Liberálny prístup v riešení sexuálnych problémov je podľa môjho názoru jediný správny. A riešenie sexuálnych otázok je úmerné ich dôležitosti v živote každého človeka.

    Sexuálny podtext nachádzame už štvrť storočia na každom kroku. Viac-menej nikoho už ani nevzrušujú. Pripustíte, že takéto prehnané akcentované sexuálne otázky môžu zanechať na psychike napríkladd dospievajúcich aj negatívne stopy?

    Ak si spomenieme na vlastnú mladosť, tak sexuálne otázky boli akcentované vždy, všade a za každého režimu. Koho to nezaujíma a nevzrušuje, tak sa môže venovať iným činnostiam. Ak sú tieto otázky zodpovedané pravdivo, veku primerane a v súlade s poznatkami modernej lekárskej vedy, nepripadajú žiadne negatívne následky do úvahy. Naopak, takéto neblahé následky môže mať iba tabuizácia, zastieranie problémov a imputované pocity hriechu a neprávosti.

    Nepreháňa sa to v niektorých školách a dokonca aj  škôlkach s  tzv. sexuálnou výchovou. Čo svet svetom stojí, normálny človek sa k svojmu sexuálnemu životu prepracoval úplne prirodzene a žiadnu „nalieváreň“ k tomu nepotreboval. Argument, že sa tak robí napríklad kvôli sexuálne prenosným chorobám – podľa môjho nemôže obstáť. Čo vy na to?

    Už staré príslovie hovorí, že nikto učený z neba nespadol. Predtým sme sa museli k znalostiam intímneho života často prepracovať zložitou cestou pokusu a omylu. Často to malo nepríjemné psychické následky. Spomeňte si len na tradičné, po stáročia tradované, odsudzovanie onanie! Našťastie sme už v časoch mojej mladosti pred 65 rokmi tým svojim vychovávateľom príliš neverili. Je pravda, že dnešná mládež je často pod vplyvom nadmiery informácií, ale bohužiaľ tiež dezinformácií. A je úlohou kvalifikované sexuálnej výchovy oddeliť zrno od pliev a poskytovať kvalitné, zodpovedné a pravdivé informácie.

    Klesá plodnosť mužov i plodnosť všeobecne. Čomu by ste ako lekár, ktorý vychádza z vedeckého pohľadu na svet, pripísal tento fakt. Môžu v tom hrať u moderného človeka úlohu aj psychické aspekty?

    To ste udreli klinec po hlavičke! Väčšinou je to preháňanie účinku všelijakých chemických zlúčenín, ktoré požívame a dýchame,  je zanedbávaný účinok psychických stresov, ktoré sú primárne a dôležitejšie. Ale s tými poruchami mužskej plodnosti sa to väčšinou preháňa. Aj keď v moderných spoločnostiach priemerný počet spermií klesá, tak to celkovú plodnosť príliš neohrozí. Myslím, že je to skôr taká búrka v pohári vody.

    U žien sa už niekoľko desaťročí preukázateľne zvyšuje výskyt rakoviny prsníka či krčka maternice. Posledné menované bujnenie má nepochybne svoju príčinu okrem iného aj v promiskuite. A k tej zase vedie mediálne akcentovanie sexu na každom kroku, ako som už uviedol. Čo vy na to?

    Súčasná spoločnosť nie je viac promiskuitná ako  spoločnosť našich starých rodičov. Len sa to vtedy viac tajilo. Zvyšuje sa nielen výskyt rakoviny prsníka a krčka maternice, ale dokonca aj rakoviny ostatných orgánov. Myslím si, že to súvisí s prudkým poklesom príčin úmrtia na srdcovo-cievne príhody, prežívaním diabetikov a odstránením niektorých iných infekčných chorôb. Na niečo skrátka človek umrieť musí. Dôležitým ukazovateľom je tiež zvýšenie priemerného ľudského veku dožitia. Ženy sa u nás dožívajú priemerne 80 rokov. Tomu by naše prababičky určite neverili.

    Ste podporovateľom hormonálnej antikoncepcie. Ťažko vás asi možno presvedčiť o jej škodlivosti v morálnej aj zdravotnej oblasti. Napriek tom si  dovolím laickú otázku:  Nemôže takýto zásah do ženského organizmu spôsobiť, naopak, hormonálnu nerovnováhu, a tým aj väčšiu náklonnosť  na choroby najcitlivejších miest ženského tela?

    Na základe výskumu státisícových skúmaných súborov je možné zodpovedne vyhlásiť, že hormonálna antikoncepcia má oveľa viac priaznivých ako nepriaznivých účinkov. Samozrejme, novinárov zaujímajú väčšinou len tie nepriaznivé správy. Ak je zodpovedne vykonávaný výber užívateliek hormonálnej antikoncepcie, tak je  zdravotné ohrozenie úplne minimálne, prakticky nulové. Predovšetkým je potrebné upozorňovať na nebezpečenstvo u fajčiarok. Tá cigareta je samozrejme mnohonásobne nebezpečnejšia ako antikoncepčnej tableta.

    Tvrdíte opakovane, že v prípade homosexuality ide o vrodenú dispozíciu. Napriek tomu, existuje aj homosexualita získaná, napríklad v prípade nezdravého vzťahu matky k synovi – tam, kde chýba mužský prvok?

    Takú získanú homosexualitu ešte nikto nevidel a nedokázal. S najväčšou pravdepodobnosťou ide o akýsi predsudok.

    Poďme k politike. Na budúci rok sa bude znovu voliť do Senátu. Máte ešte ambíciu vyhrať napríklad senátne voľby v niektorom obvode?

    Zatiaľ ma nikdy nezvolili v senátnych voľbách. Ani mi to príliš neprekáža, ale skôr ma mrzí to, že bol vždy namiesto mňa zvolený niekto horší. Už si ani ich mená nepamätám. Tým voličom taký Senát celkom prajem. To by som bol blázon, keby som sa o niečo také vo svojom pokročilom veku (75) ešte pokúšal.

    V domácej politike žijeme na prvý pohľad v pokojnom spolužití vládnej koalície na pozadí veľkého hospodárskeho rastu. Za hranicami je o poznanie živšie. Ako by Radim Uzel pomenoval prúd migrantov do blahobytnej Európy a možné následky tohto faktu?

    Celoživotne nie som priateľom nejakých sprisahaneckých teórií, ale tú inváziu cudzincov predsa musí niekto organizovať. Následky budú pre Európu zhubné. Primárnou chybou bolo dopustenie ohromného rozdielu plodnosti v rozvojových a vyspelých krajinách. Vymieranie Európy a preľudnenia tretieho sveta nemohlo mať iné následky. Upozorňovali sme na to márne už pred dvadsiatimi rokmi na populačnej konferencii v Káhire. Bohužiaľ, to bol doslova hlas volajúceho na púšti. Katolíci tam vtedy zakazovali nielen potraty, ale dokonca aj antikoncepciu a kondómy s poukázaním na to, že všetky tie ich deti sú chcené. A to sú práve tie deti, ktoré dnes preliezajú drôtené hraničné prekážky, topia  sa v prevrátených člnoch a dusia sa v dodávkach zločineckých prevádzačov.

    Ako by ste vy videli cestu, aby sa Európa spamätala a ideovo bola schopná čeliť islamu. Nie ste známy ako veľký priateľ náboženstva, lenže toto je cesta k obnove Európy, keď vidíme islam, ktorý sa vo svojej jednej časti výrazne zradikalizoval a za svoje myšlienky je schopný položiť aj život?

    Myslím si, že položiť život za náboženské presvedčenie je možné považovať za výraznú psychickú poruchu a v kolektíve sa blaznie vždy oveľa ľahšie ako v samote. To, čo prežívalo kresťanstvo počas stredoveku, prežíva islam v dnešnej dobe. Kresťania sa z toho, vďaka bohu, dostali, už sa nemučia a neupaľujú. Možno aj tí mohamedáni časom od svojho radikalizmu upustia. Ale my sa toho už bohužiaľ nedožijeme.

    Autor: Josef Petrů

    - Reklama -