Českých úradníkov učia o islame. Je to predzvesť prílevu utečencov do krajiny? A čo Slovensko?

    0
    Davy utečencov (Autor: Facebook)

    V Českej republike vyznáva islam podľa oficiálnych údajov len zhruba 11-tisíc ľudí. O „islamský“ kurz je však  medzi  úradníkmi veľký záujem.

    „Úradníci verejnej správy sa začali s odlišnou kultúrou stretávať vo väčšej miere,“ vysvetlila pre Plusku Lenka Hronová z inštitútu. Odkedy ho organizácia, patriaca pod české ministerstvo vnútra, pred tromi rokmi zaviedla, je takmer vždy plný a očakáva sa, že pre utečeneckú krízu sa záujem ešte zvýši.

    Úradníci sa zoznamujú so základnými pojmami z náboženstva a s históriou moslimsko-kresťanských vzťahov. Súčasťou jednodňového školenia je aj diskusia o ochote či neochote moslimských klientov na spoluprácu pri niektorých úkonoch a spôsoboch ako prípadný problém pokojne vyriešiť

    Na Slovensku žije približne 5-tisíc moslimov. Neďaleko Vrbového vyrastá moslimská komunita a dá sa očakávať, že aj jej obyvatelia budú niekedy potrebovať čosi vybaviť na úrade. Čo hovorí na školenia slovenských úradníkov naše ministerstvo vnútra? „Zamestnanci, ktorí odchádzajú na zahraničné misie alebo pracujú s cudzincami, majú zabezpečené podobné kurzy, na ktorých sa zoznamujú s odlišnou kultúrou,“ povedala pre Plusku hovorkyňa rezortu vnútra Andrea Dobiášová.

    - Reklama -