Ďalšia teória o páde ruského lietadla. Tentokrát z Ameriky

    0
    Trosky ruského airbusu, ktorý sa zrútil v strednej časti egyptského Sinajského polostrova (Autor: SITA)

    Podľa citovaného predstaviteľa, ktorý poskytol vyjadrenie pod podmienkou anonymity, Američanov viedla k predbežnému úsudku o zničení lietadla príslušníkmi sinajskej odnože IS aj zachytená komunikácia, Ústredná spravodajská služba (CIA) ani ostatné spravodajské agentúry však zatiaľ nedospeli k formálnemu záveru. 
    Námestník riaditeľa letiska v Šarm aš-Šajchu, odkiaľ havarované ruské lietadlo minulú sobotu štartovalo, v tejto súvislosti skritizoval postup britskej vlády, ktorá pozastavila lety medzi Britániou a Sinajským polostrovom pre obavy, že mohlo ísť o bombový útok. Podľa Háního Ramsaja je na takéto kroky “priskoro” a mohli by poškodiť egyptský turistický sektor, ktorý je pre túto krajinu životne dôležitý. 

    Militantná organizácia Islamský štát, ktorá má pod kontrolou časti Iraku a Sýrie a ktorej odnož bojuje na Sinajskom polostrove proti egyptskej armáde, dnes v audionahrávke zopakovala svoje sobotňajšie vyhlásenie, že ruské lietadlo zostrelila. Uviedla, že časom svetu povie, ako útok uskutočnila. Experti hovoria, že militanti na Sinaji nemajú sofistikované zbrane potrebné na zostrelenie lietadla v letovej výške. Egypt už v sobotu odmietol vyhlásenie Islamského štátu ako snahu o propagandu, ktorá má za cieľ poškodiť imidž Egypta v zahraničí.

    - Reklama -