Veľká sláva, „selfies“ politikov s utečencami: Grécko vyslalo prvých tridsať utečencov do Luxemburska

    0

    Grécko dnes uskutočnilo prvú „relokáciu žiadateľov o azyl“ zo svojho územia do Luxemburska v rámci plánu Európskej únie na „uľahčenie bremena hraničnym národom“, za ktorým stojí tohtoročný príchod státisícov utečencov. V Aténach posadili na lietadlo celkovo šesť rodín z Iraku a Sýrie a vyslali ich v rámci dvojročného presídľovania schémy do Luxemburska. Plán EÚ vyjde celkovo na 780 miliónov eur. „Tridsať je v porovnaní s tisíckami, ktoré opustili svoje domovy len kvapka v mori,“ povedal po urobení selfie s utečencami premiér Tsipras. „Dúfame však, že z kvapky sa stane prúd a potom rieka ľudskosti a zodpovednosti, pretože to sú princípy, na ktorých stojí Európska únia,“ dodal.

    Do Grécka tento rok došlo už vyše 580-tisíc utečencov, mnohí z nich priplávali cez more. Krátku, ale nebezpečnú cestu z Turecka ich neprežilo prinajmenšom 435. Tsipras povedal, že ak by boli utečenci zaregistrovaní už v Turecku, a všetko tak prebiehalo legálnou cestou, mohlo sa týmto stratám na životoch predísť.

    Utecenecká kríza pritom ešte viac zhoršuje situáciu už aj tak dosť zbedačeného Grécka, napriek tomu samotní Gréci s údelom migrantov vcelku sympatizujú. V Európskej únii samotnej však utečenci vyvolávajú rozpory na najvyšších postoch. Šéf európskej agentúry Frontex Fabrice Leggero v rozhovore pre denník Bild uviedol, že zaznamenali zhruba 800-tisíc nelegálnych vstupov na územie Európskej únie. Dodal tiež, že zrejme nejde o vrchol migrácie a Európa by mala urýchlene  vracať všetkých, ktorí nemajú nárok na azyl, do krajín ich pôvodu.

     

    - Reklama -