Analytik Jaroslav Naď pre PL.sk: Takýmto tempom Rusko Islamský štát neohrozí

0
Jaroslav Naď (Autor: Reprofoto, Facebook)

Ako hodnotíte úspešnosť ruských vojenských operácii v krajine?

Otázkou je, čo má byť hodnotené. Z môjho pohľadu primárnym cieľom Ruskej federácie je udržať Asadov režim pri moci čo najdlhšie a tu treba povedať, že nebyť ruskej intervencie, už by Asadov režim s vysokou mierou pravdepodobnosti padol. Čiže tu treba uznať, že Ruská federácia zatiaľ dosahuje svoj primárny cieľ v Sýrii. Ak sa ma ale pýtate na údajnú snahu Ruskej federácie bojovať s Islamským štátom a ďalšími teroristickými organizáciami na území Sýrie, tak tam môžem povedať len toľko, že priamych útokov ruských ozbrojených síl na ne je ešte menej, ako som si myslel a dúfal na začiatku ruskej ofenzívy. Zameriavajú sa primárne na umiernených oponentov Asada a priamo vojensky Asadovi pomáhajú. Takýmto tempom Islamský štát ani Al-Káidu zásadnejšie naozaj neohrozia. O tom sa presvedčili aj krajiny ako USA, Veľká Británia, Francúzsko a ďalší, ktorí už dlhodobo používajú letecké útoky na ničenie infraštruktúry teroristov v Sýrii. Jednoducho, bez výraznejšieho nasadenia pozemných síl to nepôjde.

Takže Rusko nateraz Asada zachránilo…

Ako som povedal, je zrejmé, že nasadenie ruských ozbrojených síl výrazne pomohlo Asadovmu režimu, ktorý nielen politicky, ale najmä vojensky v ostatných mesiacoch už výrazne prehrával. To si uvedomila aj Moskva, preto rýchlo nasadila vojská do oblasti. Ale ani Putin nedokáže Asada udržať pri moci dlhodobo. Tu je zjavným zámerom Ruska stať sa pri rokovaní o novej vláde v Sýrii silným hráčom, aby si udržali svoje primárne záujmy v krajine. Vrátane a najmä jedinej vojenskej základne, ktorú má Rusko k dispozícii na Stredozemnom mori.  

Rusko sa chváli, že pri svojich leteckých operáciach používa špičkovú presne navádzanú muníciu, drony či prostriedky elektronického boja. Preháňa, alebo sa mu naozaj v týchto oblastiach podarilo dobehnúť Západ?

Ruská federácia určite disponuje veľmi sofistikovanými zbraňovými systémami, o tom nie pochýb. Ale objektívne, úroveň tých najmodernejších armád v rámci NATO nedosahuje. Možno pri niektorých konkrétnych spôsobilostiach áno, ale nie celoplošne v rámci svojich ozbrojených síl. Ruská armáda ako celok je naozaj z hľadiska modernizácie v zlom stave.

Prekvapilo vás niečo na ruskej intervencii?

Ani nie, presne, ako som predpokladal, je spojená s niekedy až smiešnou propagandou. Ako keď sa začali šíriť informácie, že hneď v prvý deň nasadenia ruských ozbrojených síl sa Islamský štát začal vo veľkom vzdávať, a podobne. Na druhej strane plnia ruské ozbrojené sily dve úlohy dobre, pomáhajú Asadovi a ochraňujú svoje záujmy v krajine. Tu spĺňajú, čo si predsavzali.

Názory na dlhodobú finančnú udržateľnosť ruského vojenského kontingentu v Sýrii sa líšia. Podľa niektorých názorov muselo Rusko siahnuť hlboko do svojich rezervných fondov, podľa iných však vie Moskva operovať v krajine relatívne za lacno (hovorí sa napríklad o 4 miliónoch amerických dolárov denne) a dlhodobé angažovanie jej preto nerobí problém. Kto má pravdu?

Pravda je ako vždy niekde uprostred. Neverím, že by náklady na ruskú intervenciu boli iba 4 mil. USD denne. To je naozaj nereálne. Som presvedčený, že ide o rádovo vyššiu sumu. Navyše, jedna vec je celkový rozpočet na obranu v Rusku, ktorý sa síce pohybuje okolo 80 mld. USD, ale odborníci vedia, že tie peniaze sú úplne presne rozplánované a neplánované dlhodobé nasadenie do relatívne intenzívnej operácie nebude jednoduché dlhodobo financovať. Navyše Rusko má ďalšie výdavky na Kryme či na východe Ukrajiny, s ktorými sa musí vyrovnať.

Priniesla piatková konferencia o Sýrii, ktorá sa konala vo Viedni, nejaké ovocie? Je vôbec akákoľvek dohoda o vytvorení spoločnej vlády z predstaviteľov opozície a režimu možná, pokiaľ opozíciu tvoria desiatky skupín, a pokiaľ obe strany čelia stále postupujúcemu Islamskému štátu?  

Celý proces bude naozaj veľmi komplikovaný a predpokladám, že aj dlhý. Ale zostávam optimistom a verím, že nakoniec bude úspešný. Je to aj v našom záujme, bez vyriešenia situácie v Sýrii a odchodu Asada nebude možné vyriešiť ani situáciu s prílevom migrantov do Európy.

Barack Obama oznámil, že USA vyšlú do Sýrie 50 vojakov, ktorí budú cvičiť sýrsku opozíciu. Je tento krok reakciou na ruské operácie? A bude mať vôbec nejaké praktické dôsledky?

Nemyslím si, že ide o reakciu na ruské aktivity v oblasti, ale ani to, že 50 vojakov niečo zásadné vyrieši. Navyše, špeciálne jednotky viacerých krajín sú už dnes nasadené v oblasti. USA so spojencami oslobodzujú väzňov Islamského štátu a realizujú špeciálne operácie v tomto duchu už dnes. Rusko chráni svoju základňu a spolupracuje pri operáciách s Asadovou armádou. Dlhodobo tvrdím, že celé medzinárodné spoločenstvo pod záštitou OSN by malo rozhodnúť o nasadení veľkej komplexnej operácie vrátane pozemného vojska. Záujmy mocností sú však rozdielne a Rusko dlhodobo vetuje akékoľvek rozhodnutie OSN o Sýrii.

Z úst amerických komentátorov a analytikov čoraz viac zaznievajú názory, že USA v Sýrii nemá čo získať.  Spojencov majú vraj USA v regióne dostatok, čo zo Sýrie nerobí prioritu pre ich angažmá. Je to skutočne tak? Môžeme chápať zdanlivú Obamovu „neaktivitu“ v Sýrii v tomto kontexte???

Obama bol vždy proti nasadeniu pozemných vojsk USA v rôznych konfliktoch, naopak, podľa môjho názoru predčasne stiahol vojakov ako z Iraku tak aj väčšinu z Afganistanu. Obama chcel byť vnímaný v očiach medzinárodného spoločenstva ako ten, ktorý konflikty ukončuje. Žiaľ, niekedy až príliš predčasne. V Sýrii koordinuje veci so spojencami v rámci NATO aj s regionálnymi mocnosťami. Zároveň nemá záujem o neželanú konfrontáciu s Ruskom. Tá neaktivita, ktorú spomínate, je iba zdanlivá, väčšie zapojenie do riešenia konfliktu ako zo strany USA tak aj NATO, či EÚ by ale určite bolo na mieste.

- Reklama -