Hlavne o tom nehovorte nahlas. Bloger si zobral na mušku tému, ktorá je v spojení s utečencami tabu

    0
    Utečenci po príchode do Nemecka (Autor: SITA)

    Najprv avizoval, že ešte len nedávno sa vďaka publicistom prevalila informácia o tom, že v nemeckom Detmolde znásilnili utečenci v tamojšom utečeneckom tábore 13-ročné moslimské dievča. Paradoxné pritom je, že dievča spolu so svojou matkou utiekli do Európy najmä preto, aby sa vyhli „kultúre sexuálneho násilia“ v ich vlasti.

    Nemecká polícia znásilnenie dievčaťa, ku ktorému došlo v júni, doteraz zamlčovala. Po tom, ako miestne noviny tento prípad odhalili, policajný šéf Bernd Flake vyhlásil, že oficiálne mlčanie malo chrániť obeť znásilnenia. Zároveň však dodal, že nemecké orgány nebudú ani naďalej informovať novinárov či verejnosť o trestných činoch imigrantov: „Budeme pokračovať v danej politike (neinformovania verejnosti) pri každom zločine spáchanom imigrantmi v týchto zariadeniach.“

    Celý text si môžete prečítať TU

    Najhoršia sa vraj zdala byť situácia v utečeneckom tábore v Giessene, kde sa na americkej základni tiesni približne päťtisíc utečencov a kde podľa obhajcov ľudských práv dochádza k častým znásilneniam žien a detí. Podľa investigatívnych novinárov je však táto prax v skutočnosti rozšírená po celom Nemecku, pričom úrady o všetkých prípadoch zámerne mlčia. „Faktom bohužiaľ je, že ženy a deti sú úplne nechránené. Táto situácia nahráva mužom, ktorí považujú ženy za svoj majetok a zaobchádzajú s nimi doslova ako s lovnou zverou. V dôsledku toho je hlásené nespočetné množstvo prípadov znásilnenia, sexuálneho zneužívania a vynútenej prostitúcie. Rozhodne nejde o ojedinelé incidenty,“ konštatujú aktivistky z organizácie Women for Women Refugee, ktoré žiadali o nápravu hesenské ministerstvo sociálnych vecí.

    Podľa aktivistiek sú počty znásilnených žien a detí ešte omnoho vyššie, ale veľa obetí sexuálneho násilia sa o svojich skúsenostiach bojí hovoriť.

    Deti vraj platia sexom, aby prežili na úteku

    Úrad Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) pred niekoľkými dňami v Ženeve vyhlásil, že podľa jeho zistení sú ženy a deti medzi utečencami pri svojom úteku do Európy vystavené zvýšenému riziku sexuálneho zneužívania a násilia. „Máme k dispozícii okrem iného správy o tom, že deti platia obchodníkom s ľuďmi sexom, aby prežili a mohli pokračovať v úteku,“ oznámila hovorkyňa UNHCR Melissa Flemingová. Zároveň dodala, že sa to „stáva napríklad v prípadoch, keď sa im minú peniaze alebo im niekto peniaze ukradne“. Podľa OSN nedochádza k sexuálnemu násiliu len v preplnených záchytných centrách pre utečencov, ale aj na železničných a autobusových staniciach alebo v parkoch, pričom najviac ohrozené bývajú dievčatá, ktoré sa vydali na cestu bez sprievodu dospelých príbuzných.

    UNHCR preto vyzval všetky národné úrady v Európe, aby posilnili ochranu žien a detí na utečeneckých trasách a v miestach ich ubytovania.

    Sobáše s deťmi sú v Holandsku za určitých podmienok tolerované

    Úrad Vysokého komisára OSN pre utečencov ale vo svojej správe nespomína diskutované prípady sexuálneho zneužívania v Holandsku. Poslanci dolnej komory holandského parlamentu sú v súčasnej dobe šokovaní správami o veľkom počte detských neviest v Holandsku. V prípade imigrantov sú totiž sobáše s deťmi za určitých podmienok v krajine tolerované, napríklad v prípade, keď je zväzok zaregistrovaný v krajine pôvodu.

    Údajne sa tiež stáva, že migrant si po ceste do niektorej z európskych krajín vyberie detskú nevestu pomocou smartfónu. Následne úradníkom tvrdí, že si ju vzal podľa kmeňových zvykov, a tak môže jeho historka na holandské úrady zabrať. Zaujímavé je, že aktuálne čísla detských neviest nie sú podľa Wágnera oficiálne zverejňované. Ineke van Windenová z Centra proti obchodu s deťmi a obchodu s ľuďmi (CKM) však uvádza, že počet detských neviest, ktoré prichádzajú do Holandska, sa oproti roku 2014 prinajmenšom strojnásobil. Podľa Windenovej ide približne o tri dievčatá týždenne, všetky z oblasti Blízkeho východu. Richard Joling, šéf frakcie sociálnych demokratov (PvdA) v holandskom parlamente, označil cifry detských neviest za šokujúce a rozhorčene vyhlásil: „Ako vláda tak priznávame, že tieto dievčatá sú sexuálne zneužívané. Považujem to za veľmi zavrhnutia hodné.“

    Zo švédskeho azylového zariadenia zmizla polovica mladistvých. Kam, úrady nevedia

    Web švédskeho denníka The Local, ktorý vydáva správy v angličtine, podľa Wágnera informoval o tom, že viac ako tisíc mladistvých, prevažne detí, ktorí tento rok dorazili ako utečenci do Švédska, už zmizlo zo zariadenia pre uchádzačov o azyl vo švédskom meste Trelleborg. „Minimálne polovica z 1 900 mladistvých odišla bez nášho súhlasu. Nevieme kde sú. Nemáme možnosť im zabrániť v odchode. Nemôžeme vo dne v noci stáť pri ich lôžkach,“ reagovala na otázky žurnalistov starostka Agneta Sjölundová. Švédske úrady pritom očakávajú, že do konca tohto roka dorazí do „krajiny troch koruniek“ 12 000 detí bez sprievodu dospelých. Žiadny zo švédskych štátnych úradníkov si však zrejme nepoložil otázku, koľko z tých detí sa stratí.

    autor: vam

    - Reklama -