Vykašlala sa Únia na Ukrajinu? Takáto tvrdá kritika z úst nášho ministra tu ešte nebola

    0
    Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (Autor: SITA)

    “Synonymom zmeny sú reformy,“ vyhlásil Lajčák s tým, že si vie predstaviť lepšiu koordináciu a komunikáciu, hoci vie, že je snaha zvládnuť reformný proces. Takisto si myslí, že politika otvorených dverí môže byť pre Ukrajinu, ale aj iné krajiny, dobrou motiváciou v pokračovaní reforiem, ale zároveň jednotlivé krajiny musia plniť kritériá. V tomto kontexte pripomenul, že práve krajiny Visegrádskej štvorky môžu predstavovať dobrý príklad v zavedení potrebných reforiem. “Preto sme pripravení sa podeliť so svojimi skúsenosťami,” dodal 

    Lajčák vo svojom príhovore zdôraznil aj energetickú bezpečnosť Ukrajiny, a to hlavne v súvislosti s plynovodom Nord Stream 2. Tento plynovod by mal viesť popod Baltské more do Európy. Ako šéf diplomacie dodal, Európska únia chce na jednej strane pomáhať Ukrajine, na druhej strane by sme ju týmto projektom poškodili. Pripomenul, že práve reverzný tok plynu, ktorý Slovensko spustilo, umožnilo Ukrajine ušetriť peniaze. 

    Minister tiež pripomenul, že hoci momentálne sa v médiách objavuje viac fotiek z konfliktu v Sýrii ako z konfliktu na východe Ukrajiny, EÚ si nemôže dovoliť taký luxus, aby nevenovala Ukrajine svoju pozornosť. Zároveň však pripustil, že vojenské akcie Ruska v Sýrii vytvárajú novú situáciu. Preto zdôraznil, že s Ruskom musí Únia viesť dialóg. “Naozaj si myslím, že by sme sa nemali vzdávať otvorenej diskusie s relevantnými aktérmi,” dodal.

    - Reklama -