Utrpenie vo svete rastie. Šéfovia OSN a Červeného kríža sa stretli a spísali k tomu vyhlásenie

    0
    Z ľavej strany: Peter Maurer, predseda Medzinárodného výboru Červeného kríža (ICRC) a Pan Ki-mun, Generálny tajomník OSN (Autor: SITA)

    Vysokí predstavitelia OSN a Červeného kríža vydali spoločné varovanie ohľadom súčasnej situácie vo svete. Zdôrazňovali v ňom dôležitosť medzinárodného humanitárneho práva, ktoré nás má ochrániť pred chaosom a nestabilitou.

    Pan Ki-Mun a Peter Maurer apelujú na všetky krajiny, aby sa snažili nájsť „udržateľné riešenia konfliktov“ a uskutočnili ich. Krajiny by mali podľa ich slov robiť všetko pre dodržiavanie práva a v prípade jeho porušenia podniknúť vyšetrovanie a hnať vinníkov pred spravodlivosť.

    „Odsúdiť tých, ktorí vážne porušujú medzinárodné humanitárne právo, napríklad úmyselnými útokmi na civilistov a civilné infraštruktúry,“ uvádzajú vo varovaní.

    Zároveň pripomínajú, že každý má mať prístup k zdravotnej a humanitárnej pomoci. Krajiny majú „ochraňovať a pomáhať vysídleným ľuďom a utečencom, zatiaľ čo oni sú na úteku pred neistotou, a pomôcť im nájsť dlhodobé riešenie a zároveň podporovať hostiteľské krajiny a komunity“.

    Vo varovaní sa okrem iného uvádza, že v obývaných oblastiach by sa mali prestať používať výbušniny.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    „Málokedy v minulosti sme boli svedkami takého množstva ľudí v pohybe, toľkej nerovnováhy, toľkého utrpenia,“ povedal Maurer. „V ozbrojených konfliktoch v Afganistane, Iraku, Nigérii, Južnom Sudáne, Sýrii, Jemene aj inde bojovníci pohŕdajú základnými stavebnými kameňmi ľudskosti. Každý deň počujeme o civilistoch, ktorí zomreli alebo boli zranení pre porušovanie úplne základných pravidiel medzinárodného humanitárneho práva, a to úplne beztrestne. Šíri sa nerovnováha. Rastie utrpenie. Žiadna krajina nezostane nedotknutá.“

    „Svet sa postavil tvárou v tvár tejto do očí bijúcej neľudskosti v znepokojujúcej paralýze,“ povedal Pan Ki-mun. „To bagatelizuje celý zmysel bytia OSN. Svet musí znovu potvrdiť svoju ľudskosť a dodržať svoje záväzky vyplývajúce z medzinárodného humanitárneho práva. Dnes hovoríme ako jeden hlas a apelujeme na všetky štáty, aby podnikli okamžité kroky na uľahčenie vážnej situácie občanov.“

    Ďalej pripomenuli, že sme svedkami najväčšieho pohybu ľudí od druhej svetovej vojny. „Konflikty sa predlžujú, čo znamená, že mnohých vysídlených ľudí čakajú dlhé roky ďaleko od domova.“

    autor: spa

    - Reklama -