Vyrokovať iný vzťah medzi Veľkou Britániou a Európskou úniou sa premiérovi nepodarí, myslia si britskí euroskeptici

    0
    Britiský premiér David Cameron (Autor: SITA)
    Londýn nechce podľa predsedu britskej vlády napodobňovať vzťah, ktorý má s Európskou úniou Nórsko. Bilaterálna spolupráca medzi Bruselom a Oslom je totiž založená na Dohode o Európskom hospodárskom priestore. Nórsko ako príklad úspešnej krajiny mimo EÚ uvádza euroskeptik a predseda Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva Nigel Farage. 
     
    David Cameron však varoval dolnú komoru britského parlamentu pred opakovaním scenára podobného tomu, ktorý vládne vo vzťahu medzi Nórskom a Európskou úniou. „Je dôležité, aby sme poznali dôsledky alternatívnych scenárov. Nórsky príspevok do EÚ je na obyvateľa rovnaký ako ten náš. Prijímajú dvakrát viac migrantov ako my. Nemajú však miesto pri stole, a teda ani možnosť rokovať,“ cituje portál Euractiv z vyjadrenia predsedu britskej vlády.
     
    Diskutovať s euroskeptikmi o tom či má, alebo nemá Veľká Británia opakovať po Nórsku, britský premiér veľmi nechce. Aj medzi britskými konzervatívcami, ktorým premiér Cameron predsedá, je totiž dosť poslancov, ktorí sú naladení podobne ako euroskeptici a najradšej by rozviazali vzťahy s EÚ a zmenili ich na čisto obchodné. Podľa Roberta Oxleyho, predstaviteľa kampane Vote to Leave (Hlasuj za odchod), sa predsedovi britskej vlády nepodarí dosiahnuť rokovaniami iný vzťah s Európskou úniou. „Očividne rokovania nejdú podľa predstáv vlády a začínajú panikáriť,“ konštatuje Oxley.
     
    - Reklama -