Nechutné! Pašeráci poskytujú utečencom zľavy na nebezpečné plavby cez Stredozemné more. Zomierajú ďalší ľudia

    0
    Imigranti zachránení vo vodách Stredozemného mora počas búrky (Autor: SITA)
    O tom, že pašeráci poskytujú až polovičné zľavy na nebezpečnú cestu cez rozbúrené Stredozemné more, informoval tento týždeň Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Spolu s blížiacou sa zimou a zhoršením počasia na mori sa stupňuje aj počet utečencov, ktorí denne pristanú pri brehoch Európy. Za uplynulý týždeň hlásia grécke úrady rekordných 48-tisíc utečencov, ktorí sa do juhoeurópskej krajiny dostali práve po mori. 
     
    Najčastejším cieľom migrantov sú grécke ostrovy. Situácia na nich sa však dennodenne zhoršuje úmerne s pribúdajúcimi utečencami. Tábory sú preplnené a pribúda aj práca pre záchranárov, ktorí z mora čoraz častejšie vyťahujú len mŕtve telá utopených ľudí. V uplynulých dňoch sa len pri gréckych brehoch utopilo niekoľko desiatok ľudí. Podľa denníka The Guardian išlo väčšinou o deti.
     
    Okrem zhoršujúceho sa počasia sa pod námorné tragédie, pri ktorých umierajú utečenci, podpisuje aj technický stav plavidiel. Pašerákom je úplne jedno ako utečenci skončia, pretože im stačí, keď dostanú niekoľkotisíc dolárov za jedno miesto v lodi, a potom sa už ďalej nestarajú o jej osud. Pritom ide často o nafukovacie člny, ktorých nosnosť ani zďaleka nestačí na počet ľudí, ktorí sa v nich snažia preplaviť  cez Stredozemné more a dostať sa do Európy. Ani po prežití strastiplnej cesty však utečenci nemajú  úplne vyhraté. V Európe ich čakajú preplnené utečenecké tábory s nedostatkom humanitárnej pomoci aj personálu. Vybavovanie žiadostí o azyl viazne a ani zďaleka nejde podľa predstáv utečencov, ktorí sa navyše stretávajú s odporom zo strany Európanov.
     
    - Reklama -