Ábel Ravasz: Rómska integrácia – miestne riešenie, európsky význam

0
Romové u voleb (Autor: Hans Štembera)

Konferencie sa zúčastnili odborníci z Česka, Maďarska a Slovenska, ktorí sa rozprávali o sile miestnych riešení a o možnostiach interkulturálnej spolupráce v rámci panelových diskusií. „Je na čase, aby sme miestne úspechy začali brať vážne, a aby sa pozitívne impulzy objavili aj v štátnej rómskej politike. Snažili sme sa prísť na to, akým spôsobom by sme to mohli dosiahnuť a zvážili sme aj rolu interetnickej komunikácie. Zúčastnení sa vo všeobecnosti zhodli na tom, že bez toho aby sme poznali miestne okolnosti a bez férového, rovnocenného prístupu nedosiahneme dlhodobé výsledky a situácia zaostávajúcich rómskych komunít sa výrazne nezlepší,” povedal Ábel Ravasz, člen predstavenstva Inštitútu Mateja Bela a hlavný organizátor konferencie.

Na konferencii sa predstavila aj mimovládna organizácia PURT, ktorá umožnila rómskym aktivistom v desiatkach gemerských a novohradských dedinách vylepšiť životy svojich komunít. István Vavrek, starosta Rimavskej Seči a predseda PURT vidí najväčšie výhody organizácie v jej schopnosti dosiahnuť veľké úspechy z minimálnych zdrojov. „PURT funguje na za´klade jednoduche´ho princi´pu: vytvorili sme sietˇ aktivistov, ktorým stacˇi´ trocha pomoci pre mobiliza´ciu miestnych komuni´t. V ra´mci pravidelny´ch stretnuti´ sa rozpra´vaju´ o miestnych proble´moch, na ktore´ navrhuju´ spolocˇne´ riesˇenia. Nasˇi ro´mski aktivisti realizuju´ projekty u´spesˇne´ pre celu´ obec, a takto sa viditelˇne zlepsˇuje aj u´rovenˇ spoluzˇitia,” vysvetlil István Vavrek, predseda organizácie PURT.

Inštitút Mateja Bela bol založený v roku 2014 s úmyslom popularizácie a rozvoja myšlienky občianskeho Slovenska. Cieľom Inštitútu je vytvoriť tolerantnejšie Slovensko pomocou vedeckých a politických činností a dosiahnuť uplatnenie občianskeho princípu ako v politike, tak aj v každodennom živote. Prezidentom Inštitútu Mateja Bela je poslanec a bývalý minister kultúry Rudolf Chmel.

- Reklama -