Chobotnica ovládajúca zdravotníctvo už má konkrétnu tvár. Pozrite si, kto má byť hlava a ako vyzerajú chápadlá

    0
    Pavol Paška, niekdajší podpredseda strany Smer-SD (Autor: SITA)
    Bývalý predseda NR SR Pavol Paška a jeho sused Dušan Mach. To sú podľa denníka SME hlavné mená, ktoré stoja za niekoľkonásobnými kauzami slovenského zdravotníctva. Paška ešte pred rokom tvrdil: „Vyhraj voľby a môžeš všetko.“  Nebolo to celkom tak, ako povedal. Z  funkcie šéfa parlamentu musel odísť pár dní po tomto vyhlásení, keď sa prevalila kauza, v ktorej piešťanská nemocnica zakúpila predražený CT prístroj za 1 milión 600-tisíc eur. 
     
    „Cétéčko“ bola iba prvá v sérii tohtoročných káuz, čo sa objavili v slovenskom zdravotníctve, ktoré podľa denníka SME ovláda novodobá šľachta pod vedením Pavla Pašku a východoslovenskej časti Smeru. „Sú ako novodobá šľachta. Berú sa medzi sebou aj obchodujú spolu. Spájajú ich pokrvné zväzky aj veľké peniaze. Ovládajú biznis, majú politickú moc aj orgány na jej kontrolu. Je to v skratke príbeh zdravotníckej chobotnice pod taktovkou Smeru,“ píše SME na svojich stránkach. 
     
    Ako jeden z príkladov môže slúžiť výmena na poste riaditeľa Univerzitnej nemocnice v Košiciach, ktorá patrí pod ministerstvo zdravotníctva, a to má pod palcom Smer. Minister zdravotníctva Viliam Čislák síce vlani odvolal bývalého šéfa košickej univerzitnej nemocnice Rosochu, ktorý bol jeho susedom, ale nahradil ho Milanom Maďarom. Ten je, podobne ako Rosocha, spolužiak  Jany Paškovej, manželky bývalého predsedu NR SR Pavla Pašku. 
     
    Vzájomné prepojenia a vzťahy v slovenskom zdravotníctve si môžete pozrieť TU

    Kauza za kauzou

    V slovenskom zdravotníctve sa okrem už spomínaného „cétéčka“ objavili aj ďalšie, nepríjemné kauzy, ktoré poukazujú na situáciu v celom odbore. Pripomeňme napríklad predražené stravovanie v niekoľkých slovenských nemocniciach, netransparentný výber upratovacej firmy v košickej nemocnici alebo bielenie karty novorodenca v nitrianskej nemocnici. K spomínaným sa pridávajú ešte kšefty Všeobecnej zdravotnej poisťovne s tetou, dnes už bývalého, riaditeľa VšZP Marcela Foraia či zmluvy štátnej poisťovne na reklamu za 869-tisíc eur, ktoré  VšZP podpísala s firmou Foraiovho bývalého spolužiaka. 
    - Reklama -