Výbušný dokument o Andrejovi Babišovi. Je to podraz, tvrdil a toto všetko vyplávalo na povrch, keď minister odišiel

    0
    Andrej Babiš, exminister financií ČR (Autor: SITA)

    Film vznikal po vzájomnej dohode tvorcov a Andreja Babiša. Nakrúcalo sa hlavne počas minuloročnej kampane  na komunálne voľby. Filmári sa zúčastnili na porade na ministerstve financií, sprevádzajú Babiša metrom, kde líder ANO rozdáva šišky, a zachytili napríklad aj večierok s francúzskym veľvyslancom. Opakovane je v dokumente zachytená situácia, keď Babiša hra na filmovanie prestala baviť, vracia mikroport, ktorý mal zaznamenávať jeho prejavy, a natáčanie ukončuje. Podobu dokumentu to nepochybne ovplyvnilo a Vít Klusák to festivalovému publiku v Jihlave vysvetlil: „Pôvodne sme sa s pánom Babišom dohovorili v septembri minulého roka, keď nám povedal, že nás s kamerou pustia kamkoľvek, pretože nemá čo skrývať. Vybrali sme si v kalendári, prišiel som s kameramanom a zrazu nič nešlo. Vypukol súboj a bili sme sa doslova o každý záber, z porady na ministerstve sme boli napoly vyhodení a na poslanecký klub nás vpustili, až keď poslanci odchádzali. Celé natáčanie bolo súbojom o to, či sa vôbec podarí niečo natočiť.“

    Kritika aj bezhraničný obdiv

    Natáčanie ale nebolo závislé len od ochoty portrétovaného ministra. Objavujú sa v ňom Babišovi kritici z radov bývalých členov ANO. O jeho charaktere rozpráva napríklad bývalý pražský primátor Kasl, ktorý vycúval z politického angažmán vo farbách Babišovho hnutia. Hovorili i – väčšinou úplne nekritickí – obdivovatelia ako Martin Komárek alebo Radmila Kleslová, teda súčasní členovia, ktorí divákovi vysvetľujú, aký je Andrej Babiš pracovitý a inteligentný atď.
    „Snažili sme sa predovšetkým spoznať ľudí, ktorí boli s Babišom v úzkom kontakte a spolupracovali s ním, alebo tých, ktorých sa snažil prinútiť k spolupráci, a keď na to nekývli, urobil si z nich nepriateľov. Všetky informácie, ktoré vo filme zazneli, sme museli overovať, Česká televízia totiž na tom trvala a všetky tvrdenia, ktoré sa vo filme objavujú, museli byť potvrdené. Ide napríklad o situácie, keď sa vo filme hovorí, že Babiš mal k dispozícii policajné zložky z vyšetrovania,“ opísal prístup filmárov režisér Klusák. K najkontroverznejším vystúpeniam patria slová poľnohospodára Bohumíra Radu, ktorý hovorí na začiatku aj v závere filmu, keď opisuje, ako ho Agrofert sofistikovane pripravil o firmu a ako mu nakoniec jedna z Babišových firiem v júni tohto roku postriekala pesticídmi celú úrodu pšenice.

    Dokument alebo autoportrét?

    Filmári mali podľa Víta Klusáka len základnú dohodu, ktorá nakoniec bola naplnená tým, že Andrejovi Babišovi natočený materiál premietli a ako súčasť filmu nakrútili aj jeho reakciu. „Došlo k tomu, pretože po prvých piatich natáčacích dňoch Andrej Babiš požadoval autorizáciu, niekto z jeho blízkeho okolia mu totiž povedal, že ho chceme poškodiť, a on sa rozhodol požadovať neobmedzenú autorizáciu. Odpovedal som mu, že ako podpredseda vlády nemôže chcieť prestrihávať film Českej televízie a že to nie je jeho autoportrét. Nakoniec sme sa dohodli, že keď bude natáčanie hotové, všetko uvidí a potom natočíme aj tú debatu,“ povedal k podmienkam natáčania dokumentu Vít Klusák, podľa ktorého potom aj tak dohody neplatili.

    Okrem pohľadov do „zákulisia“ politiky a do súkromia sa v dokumente objavujú aj vety ľudí „z ulice“, ktoré dokresľujú celkový Babišov obraz, ktorý Klusák postupne skladá. „Uvedomil som si, že vyrábam film aj zo zdanlivo marginálnych záberov, z „tretích vrstiev“ materiálov, výpovedí pod. Niekto trebárs môže povedať, že tam Klusák má zasa tú zoologickú záhradu obyčajných občanov, čo skáču okolo Babiša, ale pre mňa je pozoruhodným momentom hlavne scéna, keď muž pri centre Eden prichádza za Babišom s tým, že mu práve napadlo, že keď Babiš vie riadiť firmu, mal by tak riadiť aj štát. Tam je zachytená marketingová metóda, keď ľudia získavajú dojem, že tieto veci schádzajú na um im samým, nie že ich o tom musí niekto presviedčať,“ povedal o svojom filme Vít Klusák. Film uzatvára sľúbená projekcia natočeného materiálu, nenasleduje ale predpokladaná diskusia, ale hádka medzi režisérom a hlavným protagonistom Babišom.

    Babiš: V živote som nezažil taký obrovský podraz

    V jihlavskom kine Vít Klusák tiež po otázke z publika opísal, čo nasledovalo po dokončení filmu. Andrejovi Babišovi podľa režiséra išlo hlavne o to, vyjadriť sa ku kauze poľnohospodára Radu. Nakoniec sa podarilo dohovoriť konfrontáciu Andreja Babiša a Bohumíra Radu, ktorá mala byť aj súčasťou filmu. „Pán Rada okamžite súhlasil, bol dohodnutý termín, bol v jeden deň permanentne k dispozícii a Babiš aj odkázal, že sa stretnú. Celý deň sme s hovorcami ladili, ako sa stretnutie uskutoční, ale oni nakoniec večer zavolali, že o žiadnej konfrontácii nebola reč. To sa nedá poriadne ani opísať, to potom nechápete, čo sa deje. To, že bol pán Rada okamžite ochotný sa postaviť proti Babišovi, ho pre mňa ale jasne zdôveryhodňuje,“ povedal Vít Klusák.

    Ako bonus na záver debaty uviedli usporiadatelia odkaz Andreja Babiša. Ten síce mal byť pôvodne na projekcii aj debate prítomný, nakoniec ale na festival poslal len video. „Vážení diváci, dámy a páni, dúfam, že ste ten film dopozerali až do konca a že ste z toho nemali takú traumu, ako som mal ja. Som starší človek, ale v živote som nezažil taký obrovský podraz, aký na mňa pripravil pán Klusák. V júni 2014 mi napísal mail, kde ma strašne chválil, aký som úžasný, že som išiel do politiky, že som svieži vietor a že by chcel natočiť dokument a la občan Havel. Kolegovia mi povedali, že by som to mal urobiť, že to bude dobré. No, a ja blbý, som na to kývol. Po čase som chcel urobiť autorizáciu, tú mi podpísal, ale, samozrejme, ju nedodržiava. Vystupujú tam osoby, ktoré boli vždy voči mne negatívne, bývalí zamestnanci, ohrdnutí zamestnanci, a hlavne poľnohospodár pán Rada, ktorý, bohužiaľ, neustále klame. Pán Rada doviedol svoje firmy do bankrotu, nasekal dlhy päťsto miliónov, neplatil mzdy, týral zvieratá a bol právoplatne odsúdený na podmienečný trest. Ja som musel nakoniec prevziať jeho firmy a stálo nás to osemsto tridsať miliónov korún. A podnikal neoprávnene na našom poli. Je pravda, že kolegovia asi urobili chybu, že nemali tú jeho úrodu striekať tými pesticídami. Je mi strašne ľúto, že som vstúpil do českého dokumentárneho filmu týmto spôsobom,“ oslovil z filmového plátna jihlavské publikum Andrej Babiš a v závere vymenoval filmy, ktoré počas svojej podnikateľskej kariéry podporil.

    Autor: David Daniel

    - Reklama -