„Vlastizradkyňa“ Merkelová? Vďaka jej otvorenej politike voči utečencom má nemecké štátne zastupiteľstvo plné ruky práce

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelova a turecký prezident Tayyip Erdogan (Autor: SITA)

    Časopis Compact zverejnil na svojej internetovej stránke vzor, ako obviniť nemeckú kancelárku Merkelovú z vlastizrady. Prípadným sťažovateľom vraj stačí do formulára vyplniť svoje meno a adresu a poslať ho na adresu najvyššieho štátneho zastupiteľstva.

    Túto netradičnú možnosť využili stovky Nemcov. V predložených trestných oznámeniach sa väčšinou uvádza, že kancelárka ohrozuje vnútornú bezpečnosť Nemecka, keď nebráni utečencom v príchode do krajiny. Sťažovatelia sú presvedčení, že utečenecká kríza môže ohroziť ústavné usporiadanie Nemecka.

    Mizivá šanca na úspech

    Najvyššie štátne zastupiteľstvo oznámilo, že všetky trestné oznámenia preverí, ako mu nariaďuje zákon. Podľa právnych expertov je ale veľmi malá pravdepodobnosť, že by prokuratúra začala Merkelovú skutočne vyšetrovať. „Tieto trestné oznámenia nemajú šancu na úspech,“ povedal pre portál Focus.de profesor práva Holm Putzke.

    Podľa nemeckých zákonov možno za vlastizradu označiť také konanie, kedy sa páchatelia snažia násilím alebo vyhrážkami docieliť zmeny ústavného usporiadania. Ničoho takého sa Merkelová podľa Putzka nedopustila. „Navyše sa zatiaľ nepreukázalo, že by doterajšia prisťahovalecká vlna nejakým spôsobom ovplyvnila stav Nemecka,“ uviedol právnik.

    Za posledné dva mesiace bolo z územia Európskej únie vrátených späť do krajiny pôvodu len niekoľko stoviek migrantov. Oznámila to Európska komisia. Z plánovaných jedenástich hotspotov, kde by sa migranti mali registrovať, navyše fungujú len dva.

    - Reklama -