Takto putujú migranti. Pozrite si interaktívnu mapku, ktorá vznikla s využitím dát OSN

    0
    Mapka ilustruje tok žiadateľov o azyl do európskych krajín v časovom slede (Autor: lucify.com)

    Podľa odhadov OSN medzi aprílom 2011 a septembrom 2015 sa do Európy vybralo vyše pol milióna Sýrčanov. Ak by títo ľudia stáli tesne pri sebe, zaplnili by vraj až osem futbalových štadiónov.

    Portál Lucify.com uvádza, že aj napriek tomuto pomerne vysokému počtu žiadateľov o azyl v európskych krajinách je to len zlomok ľudí, ktorí zo Sýrie odišli. Podľa údajov OSN totiž rodnú krajinu od vypuknutia občianskej vojny opustili približne štyri milióny ľudí. Tí sú teraz predovšetkým v Turecku, Libanone, Jordánsku, Iraku, ale aj Egypte a ďalších miestach na severe Afriky.

    Autori animácie chceli verejnosti sprostredkovať vývoj imigračnej krízy pútavým a ľahko zapamätateľným spôsobom. Pri jej zostavovaní sa opierali o dáta OSN, ktoré vypovedajú o mesačných počtoch žiadateľov o azyl.

    „Zobrazenie presnej trasy, východiskové alebo koncové body nie sú dôležité. Naším cieľom je len objasniť rozsah krízy. Na druhej strane tým, že mapka ukazuje priame cesty sťahovania, môžeme toky ľudí medzi určitými krajinami jasne vidieť,“ uviedli tvorcovia.

    O čom teda mapka vypovedá? Každý pohyblivý bod na nej predstavuje 25 ľudí, ktorí mieria zo svojho domova. Zobrazuje azylantov prichádzajúcich na starý kontinent do septembra 2015. Pripojená grafika ilustruje počty tých, ktorí mieria zo svojej domovskej krajiny (na ľavej strane) do krajiny, kam majú namierené (vpravo).

    Interaktívnu mapku migrácie môžete sledovať TU

    - Reklama -