Výpalníctvo v zborovni. Riaditeľke museli učiteľky platiť “odpustky”

    0
    Ilustračné foto: Študenti (Autor: SITA)
    Riaditeľka školy Natália Tobiášová mala podľa výpovedí svedkov vydierať učiteľky tak, že o tom ženy navzájom ani netušili. Išlo údajne o päť prípadov, ktoré teraz riešia policajní vyšetrovatelia. „Ženy platili riaditeľke polovicu z každej udelenej odmeny. Keď dostali stovku, 50 € museli odovzdať. Po odrátaní daní a odvodov im tak zostalo asi 16 €,“ vysvetlila členka školských odborov Darina Nagyová pre Nový Čas. 
     
    Učiteľky pritom údajne nevedeli, že riaditeľka vydiera viaceré z nich. Tri z piatich vydieraných pedagogičiek sa napriek strachu, že prídu o prácu, vybrali na políciu. Až vyšetrovatelia zistili, že riaditeľke chodili na účet peniaze aj od dvoch ďalších učiteliek. Podľa výpovedí poškodených sa objavil na prešovskej základnej škole Sibírska aj prípad, keď jedna z učiteliek odmietla riaditeľke platiť „výpalné“ z odmien a zato bola potrestaná skrátením úväzku, aby zarobila menej. Viacero nedostatkov pri vedení školy zistila už skôr školská inšpekcia. 
     
    „So zamestnancami sa nezaobchádzalo rovnako. Niektorí boli uprednostňovaní, iní utláčaní. Upozorňovala som na to radu školy, ale márne. Jeden z mestských poslancov mi tvrdil, že ohováram a môže na mňa podať trestné oznámenie,“ uviedla Nagyová. Riaditeľka prešovskej základnej školy na Sibírskej ulici sa údajne obohatila až o 7 870 eur. V prípade dokázania viny jej hrozí, že si za mrežami posedí 4 až 10 rokov. O riaditeľskú stoličku zatiaľ neprišla, ale školu dočasne vedie jej zástupkyňa.
     
    - Reklama -