Parlamentené voľby v Azerbajdžane vyhrala vládnuca strana. Zahraničných pozorovateľov nevpustili

    0
    Ilham Alijev, azerbajdžanský prezident (Autor: SITA)

    Predseda ÚVK Mazachir Panachov súčasne informoval, že na voľbách sa zúčastnilo 55,7 percenta zaregistrovaných voličov. Poznamenal, že v porovnaní s predchádzajúcimi parlamentnými voľbami sa účasť zvýšila o šesť percent. Konštatoval tiež, že voľby sa uskutočnili vo všetkých volebných obvodoch a sú platné.
    Podľa Panachova dostala ÚVK zatiaľ 150 podnetov na prešetrenie podozrení z porušenia volebného zákona, ktoré sa týkajú najmä organizačných záležitostí.
    O 125 miest v parlamente bojovalo 767 kandidátov, pričom väčšina z nich boli nominanti 15 politických strán a jedného bloku, do ktorého sa spojilo sedem opozičných politických organizácií. O priazeň voličov sa uchádzali aj nezávislí kandidáti.

    ÚVK musí oficiálne konečné výsledky zverejniť do 20 dní, potom ich ešte musí potvrdiť ústavný súd.
    Očakáva sa, že dnes svoje stanovisko k parlamentným voľbám zverejnia aj skupiny medzinárodných pozorovateľov. Podľa TASS-u sa už v nedeľu vyjadrili, že voľby v Azerbajdžane boli dobre zorganizované, slobodné, s pokojným priebehom a relatívne vysokou aktivitou voličov. Na voľbách sa zúčastnilo 503 pozorovateľov vyslaných takmer 40 medzinárodnými organizáciami a viac ako 50 krajinami.

    Po prvý raz od vzniku nezávislého Azerbajdžanu v roku 1991 hlasovanie nemonitorovala Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Zdôvodnila to tým, že azerbajdžanské úrady jej stanovili také podmienky, ktoré by jej túto činnosť fakticky znemožnili.

    - Reklama -