Demokracia nie je nikdy zadarmo, povedal belgický europoslanec. Pozrite sa, kto dostane cenu za politickú odvahu

    0
    Pohľad na miesto v centre Moskvy, kde bol zastrelený ruský opozičný politik Boris Nemcov (Autor: SITA)

    K atentátu na Nemcova došlo pár týždňov po tom, ako začal pracovať na správe, ktorou chcel dokázať zapojenie ruských vojenských síl do vojny na východnej Ukrajine. Medzinárodná cena Jeana Reya bola udelená Nemcovovi za jeho politickú odvahu a jeho maximálny dôraz na dodržiavanie demokracie a verejných slobôd. “Demokracia nie je nikdy zadarmo. Bojujú za ňu ľudia ako Boris Nemcov,” uviedol v dnešnom vyhlásení pre médiá belgický europoslanec Louis Michel, ktorý je predsedom výberovej komisie Nadácie Jeana Reya. 

    Cena dotovaná sumou 10.000 eur pôjde na účet nadácie, ktorú zriadila Nemcovova dcéra Žanna. Jej činnosť je zameraná na podporu ruskej občianskej spoločnosti a na presadzovanie idey pokojného, slobodného a demokratického Ruska. Slávnostné odovzdanie tejto ceny sa uskutoční koncom februára 2016 na pôde Európskeho parlamentu v Bruseli, kedy si svet pripomenie prvé výročie atentátu na Borisa Nemcova. 

    Jean Rey (1902-1983) bol belgický politik, ktorý stál pri vytváraní Európskeho spoločenstva uhlia a ocele a zúčastnil sa rokovaní o Rímskej zmluve, ktorá znamenala začiatok politického zjednocovania Európy. Bol členom Európskej komisie (1958-1967) a aj jej predsedom v rokoch 1967 až 1970 a v roku 1979 sa stal poslancom Európskeho parlamentu v prvých voľbách do tohto zhromaždenia. Medzinárodná cena Jeana Reya je vnímaná ako pocta liberálnemu mysleniu tohto politika. Je udeľovaná osobnostiam medzinárodnej politiky, vedcom a ekonómom, ktorí sa vyznamenali svojim postojom k humanizmu a univerzalizmu.

    - Reklama -