Taliban vyhlásil prímerie. Pozrite si dôvody

    0
    Afghanistan. Vládne jednotky bojujú proti teroristom z Talibanu (Autor: SITA)

    Prekvapujúce oznámenie Talibanu prišlo tri dni po tom, ako zemetrasenie s magnitúdou 7,5 otriasalo časťami pohoria Hindúkuš od Tadžikistanu až po Indiu a pripravilo o život vyše 400 ľudí – prevažne v Pakistane a Afganistane.

    “Odporučili sme našim mudžáhidom, aby sa zdržali útokov na kohokoľvek, kto sa snaží pomáhať obetiam zemetrasenia vrátane kábulských úradov,” vyhlásil hovorca Talibanu Zabiulláh Mudžáhid, ktorého citovala tlačová agentúra DPA.
    Ak však na bojovníkov Talibanu niekto zaútočí, podniknú odvetný úder, upozornil hovorca. Mudžáhid však neuviedol, ako dlho bude prímerie trvať, a ani nespresnil, ktorých provincií sa prímerie týka.

    Pondelkové zemetrasenie najhoršie zasiahlo afganské provincie Badachšán, Tachár, Núristan, Kunar, Nangarhár, Kábul a Baghlán. “Nevieme o tomto oznámení a nemožno sa naňho spoliehať, kým ho nepotvrdia poprední predstavitelia afganskej vlády,” povedal šéf záchranných operácií príslušného štátneho úradu Muhammad Aslam Sajjáf. “Naše útvary od včerajška aktívne pomáhajú v zasiahnutých provinciách v sprievode provinčných guvernérov,” dodal.

    - Reklama -