Zaplatili pašerákom ľudí, aby odviezli utečencov naspäť do vlasti. Vláda si rieši migrantov po svojom

    0
    Utečenci na lodi (Autor: SITA)

    Správa AI s názvom “Po dobrom alebo po zlom” tvrdí, že nemenovaní úradníci zaplatili šesťčlennej posádke lode 32.000 dolárov, aby odviezli 65 žiadateľov o azyl namiesto na Nový Zéland nazad do Indonézie. Austrálski predstavitelia im mali dať tiež mapu a presné pokyny, kde majú pristáť, dodáva dokument citovaný agentúrou DPA.

    Minister pre imigráciu Peter Dutton v rozhovore pre súkromnú austrálsku rozhlasovú stanicu 2GB uviedol, že správa, ktorú dnes zverejnila táto ľudskoprávna skupina je “hanbou” a “ohováraním” ľudí, ktorí pracujú v záujme ochrany austrálskych hraníc. Amnesty International sa podľa Duttona nepáči vládna politika “a skutočnosť, že zastavili lode”. “Nezastavíme však naše odhodlanie,” dodal.

    Ministerka zahraničných vecí Julie Bishopová reagovala s argumentom, že austrálske úrady konajú v súlade s zákonmi a s medzinárodnými záväzkami štátu.
    Amnesty International dospela k týmto záverom na základe rozhovorov s členmi posádok pašeráckych lodí nachádzajúcich sa momentálne vo väzení. Ich výpovede podľa agentúry DPA podporujú správy o podobnom júnovom incidente. Vláda, v tom čase pod vedením bývalého premiéra Tonyho Abbotta, ho však vtedy odmietala komentovať.


     

    - Reklama -