Sestry sa nenechajú ťahať za nos. Keď sú peniaze na cétečká, je aj na zvýšenie miezd. Budú sa poslanci inšpirovať otvoreným listom?

    0
    Zdravotné sestry (Autor: SITA)

    Súčasná podoba návrhu zákona o odmeňovaní zdravotníckych pracovníkov je pred druhým čítaním podľa Kaveckej neprijateľná. Podľa nej totiž vôbec nerieši problém s nízkymi mzdami a nezáujmom o prácu sestry. V otvorenom liste tentoraz apelovala na poslancov Národnej rady, minule ho zase adresovala v mene galantských sestričiek ministrovi zdravotníctva Viliamovi Čislákovi.

    Smiešne ohodnotená práca

    Kavecká vyzýva poslancov, aby takýto návrh zákona nepodporili v druhom čítaní. Vyťahuje pritom niekoľko argumentov. Svoje požiadavky zverejnila prostredníctvom blogu na portáli sme.sk. Podľa nej nie je návrh vlády kompromisom a k žiadnej dohode so zástupcami zdravotníckych pracovníkov a komorami zdravotníckych pracovníkov nedošlo. „Alarmujúcu nespravodlivosť v platovom ohodnotení nevyrieši základná zložka mzdy sestry a pôrodnej asistentky vo výške 0,81 násobku priemernej mzdy bežného Slováka,“ píše Kavecká. 

    Podľa nej sa práca sestier podceňuje a je smiešne ohodnotená. Horšie to však je v tom prípade, ak to má takto ostať aj počas najbližších rokov. Navyše, návrh podľa nej nerieši ani iný závažný problém, a to nedostatok sestier. Podľa predsedníčky odborového združenia plynie nezáujem o túto náročnú profesiu na Slovensku práve pre nedostatočné ohodnotenie. „Návrh nemotivuje mladé ženy, aby si vyberali takúto  ťažkú prácu,“ apeluje na poslancov Kavecká.

    Irituje ich fráza o nedostatku financií

    Hlasovanie a pozmeňujúce návrhy zákonodarcov podľa nej spôsobia personálny kolaps, ktorý nastane v horizonte niekoľkých rokov. Svedčiť o tom má aj priemerný vek sestier, ktorý atakuje hranicu 50 rokov. „Každý rok sa z registra sestier odhlasuje zhruba 1 200 sestier a prichádza do registra asi 370 sestier, takže každý rok ubudne 830 sestier,“ vypočítava Kavecká. Šikovné ženy tak radšej idú vykonávať túto prácu do susedného Rakúska, kde zarobia lepšie. Poslancov teda postrašila, že v budúcnosti možno nebudú môcť byť ošetrení kvalitnými sestrami, pretože tie budú v Rakúsku.

    Ako ďalej uvádza predsedníčka odborového združenia, sestry mimoriadne irituje vládna formulka, že jednoducho nie sú peniaze. „Na priority sa peniaze nájdu, nájdu sa dokonca peniaze na predražené nákupy a pre finančné skupiny. Pod nosom máte financie, ktoré by vyriešili všetky problémy s platmi,“ nenechajú sa sestry obalamutiť frázami, ktoré neustále počúvajú.

    Celý otvorený lis si môžete prečítať TU

    - Reklama -