Sociálno-ekologické hnutie SEN malo ustanovujúce zhromaždenie. Chmelár sa snaží nanovo zozbierať podpisy na registráciu strany

    0
    Eduard Chmelár (Autor: SITA)

    Ministerstvo vnútra odmietlo začiatkom októbra zaregistrovať politické hnutie SEN Eduarda Chmelára, pretože nepredložilo dostatok potrebných platných podpisov pod registráciu. Pri jednotlivých podpisoch boli uvedené falošné či skartované občianske preukazy, alebo išlo o neexistujúcich ľudí. Ako povedal Chmelár, snažia sa zozbierať podpisy, aj keď krátkosť času je evidentná.

    „Zbieráme podpisy nanovo. Blížime sa k počtu 10 000. Zároveň rokujem s mimoparlamentnými stranami,“ povedal s tým, že tie však majú veľké požiadavky. Chmelár si stanovil pre rokovania s týmito stranami tri požiadavky. „Prvá je, že prijmú značku a program SEN, druhá, že nebudú mať dlhy a napokon, že za nimi nestojí žiaden oligarchický sponzor. Boli by ste prekvapení, koľko mimoparlamentných strán to nevie splniť,“ povedal. Zároveň doplnil, že niektoré strany požadujú za značku 50 000 eur.

    Dnes mal SEN ustanovujúce občianske zhromaždenie. „Ide o jeho prvú časť. Hnutie na ňom predstavilo víziu a program. Voľby orgánov budú až na druhej časti, ktorá príde po registrácii hnutia,“ uviedol. Na zhromaždení bolo 47 registrovaných členov hnutia. Okrem nich aj hostia, ktorých nazýva SEN priateľmi solidarity.

    SEN nebude hovoriť o spolupráci so žiadnou politickou stranou bez splnenia podmienky, ktorou je vrátenie rozkradnutého majetku štátu. „Máme desaťbodový realistický plán ako veci zmeniť a vrátiť štátu nelegálne nadobudnutý majetok. Jediné, čo na to chýba, je politická vôľa. Ak bol štátu ukradnutý majetok, ak to vieme dokázať, ak vieme preskúmať privatizačné zmluvy a dokázať, kde bol štát poškodený, ide o nápravu krívd minulosti. My už nemôžeme hovoriť o krivdách len pred rokom 1989, ale aj po ňom, pretože štát  za 25 rokov rozkradli tak ako nikdy v dejinách,“ vyhlásil Chmelár. To je podľa neho pre SEN hlavná výzva doby – zastaviť korupciu a rozkrádanie. „Budeme teda hovoriť so stranami, ktoré prejavia ochotu také niečo presadzovať,“ dodal.

    Chmelár je vysokoškolský pedagóg a aktivista. V lete oznámil, že zakladá politické hnutie Solidarita, ekológia, nenásilie (SEN). Podpisy potrebné na registráciu začal zbierať v júli.

    - Reklama -