Lucia Nicholsonová: Slovenský príbeh2: Keď sa vám nepáči, berte si deti preč

0
Lucia Nicholsonová (Autor: SITA)

Stretli sme sa s vedením školy, aby nám vysvetlilo dôvody, pre ktoré musela odísť učiteľka, ktorá dokázala deti zaujať, naučiť, porozprávať sa o ich radostiach aj boľačkách. Prečo sa naše deti po jej výpovedi už niekoľko dní neučia, ale hrajú, lebo vedenie nebolo schopné nájsť náhradu. A prečo mladú a aktívnu učiteľku nakoniec nahradí pani, ktorá je už dva roky na dôchodku.

Od riaditeľa sme sa nedozvedeli, prečo D. Suchovská už neučí naše deti. Vraj spôsobovala dusnú atmosféru v učiteľskom kolektíve a preto sa rozhodol ju prepustiť. O dôvodoch nám nemusí hovoriť, on sa rozhodol. Doslova povedal, že učiteľku prepustil, aby mohol pokojne spávať, a aby mohli ostatní učitelia pracovať v pokojnej atmosfére.

Naše deti nespomenul. Na priamu otázku, či sa niekedy bol pozrieť na vyučovaní D. Suchovskej v 2.C povedal, že tak nikdy neurobil, lebo učiteľky počas hospitácie aj tak hrajú divadlo.

Uprostred stretnutia prišla aj pani zástupkyňa Z. Stankovianska, a všetkým bolo zrejmé, že prišlo skutočné VEDENIE školy. Nebudem sa rozpisovať o tom, ako v úvode dourážala mňa /pritom som tam nebola ako poslankyňa, ale ako rodič/, lebo s tým asi musím rátať, horšie bolo, čo na nás vysypala potom:

1/ Vedenie s nami nemieni komunikovať dôvody prepustenia učiteľky a to podľa zákona o ochrane osobných údajov !!! – my sme sa predsa nepýtali na rodné číslo učiteľky, ani na jej platové pomery, či iné zákonom chránené osobné údaje

2/ Ak sa nám  nepáči rozhodnutie školy, ktoré je plne v kompetencii vedenia školy, máme zobrať svoje deti z Vazovovej a preložiť ich na inú školu!!!!

Z vystúpenia pani zástupkyne bolo cítiť, že jej problém s prepustenou učiteľkou nebol v profesionálnej, ale v osobnej rovine. /Viem, že niekde na začiatku tohto príbehu si mladá učiteľka  dovolila v niečom poopraviť pani zástupkyňu./ Mňa, ako protestujúceho rodiča vyprevádzala z dverí s týmto: No, a teraz si choďte napísať ďalší blog, ja som silná, ja vydržím veľa…. Tak ho teda píšem.

A pýtam sa, prečo? Prečo je vedeniu štátnej školy úplne jedno, či 20 rodičov zoberie svoje deti na inú školu a škola príde o 20 normatívov? Prečo by sme mali zobrať naše deti zo štátnej školy, ktorá je našou spádovou, kde nie sme po protekcii a kde patríme? Prečo by sme ich mali odtrhnúť od priateľov a zlomiť im tým ich sedemročné srdce? Prečo máme my a naše deti ustupovať ješitnosti vedenia, ktoré nedokázalo prežuť, že prišiel niekto inovatívny a nastavil zrkadlo skostnatenosti vedenia školy? Prečo sa máme prizerať tomu, ako vedenie školy vymení modernú učiteľku, plnú sily, za učiteľku, ktorá si už dva roky užíva dôchodok? Prečo máme v tichosti prijať správu, že vedenie školy odtrhlo učiteľku od detí výmenou za svoj pokojný spánok???????

Koľko je takých suchovských na Slovensku? Na školách, na úradoch? Koľkí z vás ste boli naštartovaní, koľkí ste sa cítili plní sily začať robiť veci inak? A koľkých z vás zoťali stankovianske? Koľkých z vás zoťal systém utkaný z priemerných ľudí s funkciami, lebo ste ich vyrušili z ich spánku? Chcela by som vás všetkých povzbudiť, aby ste sa nebáli vzoprieť sa. Tí ľudia spred 89-teho nie sú zvyknutí na to, keď sa im postavíte čelom.

Spolu s ostatnými rodičmi sme zorganizovali petíciu proti niektorým krokom vedenia školy, máme stovky podpisov. Ideme sa stretnúť so zriaďovateľom BA-Staré Mesto, ktorému by malo záležať na tom, kto a ako riadi školy, ktoré mali kedysi zvučné meno.  Z rozpočtu totiž podporuje školu, ktorej zástupkyňa rodičom úplne pokojne povie do očí: Ak sa vám nepáči, zoberte si svojich 20 detí aj s normatívami a choďte na inú školu.  

Perlička na záver:

Nerozumiem, ako môže byť vo vedení školy pedagogička, ktorá namiesto vysvetlenia situácie rodičom napochoduje do triedy plnej 7-ročných detí a cez zaťaté zuby im ohlási, že sa aj s pánom riaditeľom pohádali s ich pani učiteľkou a preto musela odísť. Keď sa jedno z detí prihlási s prosbou, aby o tom napísali list rodičom, tá pani PEDAGOGIČKA povie: Deti, to vy ste predsa ten LIST.

A našlo sa zopár detí, ktoré večer namiesto rozprávky uvažovali o tom, prečo ich niekto nazval listom. Malý list s veľkou vyhrážkou.  

p.s. Viem, že aj na ZŠ Vazovova sú kvalitní pedagógovia, ktorí napriek vedeniu robia pre deti, čo môžu. Za všetkých spomeniem pani Culkovú. Naschvál preto píšem nie o škole ako takej, ale o vedení školy. Aby som sa niekoho nevinného nedotkla. 

Lucia Nicholsonová (SaS)
Článok publikujeme so súhlasom autora, pôvodný text nájdete na nicholsonova.blog.sme.sk.

- Reklama -