Miliónový kšeft s parkovacími miestami v hlavnom meste poskokom Fica nevyšiel. Ľudia sa vzbúrili

    0
    Starosta Petržalky Vladimír Bajan (Autor: SITA)

    Ako sme vás včera informovali, spoločnosť EEI, ktorá spochybňovanú zákazku na verejné parkovacie miesta v bratislavskej Petržalke získala, neuniesla tlak poslancov a občanov a odstúpila od zmluvy.

    Mestská časť, poslanci aj obyvatelia teraz čakajú, čo sa bude ďalej diať. V hre je aj podnet na špeciálnu prokuratúru. Podľa starostu sídliska Vladimíra Bajana za to môže opozícia.

    Čo si o tom myslí komentátor Dag Daniš? „Privatizácia parkovacích miest v Petržalke od začiatku vyzerala ako primitívny podvod,“ myslí si. Na kšefte sa podieľali firmy blízke Smeru a starosta Bajan, zvolený s podporou vládnej strany. Pozoruhodné je, že do verejnej súťaže sa prihlásili tri firmy, pričom víťazná EEI ponúkla najvyššiu cenu. Napriek tomu vyhrala. Podľa Daniša je dôvod jednoduchý. „Podnikatelia okolo EEI sú blízki košickej skupine Smeru (paškovcom).“

    Vlastníkmi EEI boli dve schránkové firmy, pôvodne sídliace na Cypre. Daniš poukazuje na prepletenie tejto spoločnosti s vládnym Smerom. „Za prvej Ficovej vlády EEI získala kapitál z verejných zdrojov, konkrétne 2,7 milióna eur zo Slovenského rastového kapitálového fondu. Tento fond spravuje ďalšia firma s dobrými kontaktmi na ľudí okolo Smeru – Woods&Company. Spoločnosť Woods&Co si Ficova vláda vybrala ako poradcu pri privatizácii Telekomu či pri predaji SPP,“ uviedol.

    „Okrem toho EEI dostala tento rok aj miliónovú dotáciu od ministra školstva Draxlera (za Smer). Na výskum. To je už dokopy 3,7 milióna z verejných zdrojov. Účel: podnikanie pri spoplatňovaní verejných parkovacích miest,“ pokračuje.

    „Medzičasom EEI zaviedla spoplatnené parkovanie vo viacerých mestách, ktoré cez primátora alebo poslancov ovláda Smer (Košice, Zvolen, Banská Bystrica),“ dodal.

    - Reklama -