Portugalský premiér predstavil novú vládu, očakáva sa, že pri moci nebude dlho

    0
    Portugalský premiér Pedro Passos Coelho (Autor: SITA)

    Konzervatívna Coelhova aliancia Portugalsko napred (PaF) voľby zo 4. októbra vyhrala so ziskom 38,4 percenta hlasov a chce vládnuť s menšinovým kabinetom. V 230-člennom parlamente však získali viac ako polovicu kresiel (122) stredoľavé strany na čele s umiernenou opozičnou Socialistickou stranou (PS) Antónia Costu.
    Aliancia týchto strán avizovala, že navrhovaný vládny program nepríjme a novú vládu tak v priebehu niekoľkých dní donúti odstúpiť, pričom moci sa následne ujme sama. S týmto zámerom sa PS snaží vyjednať spoluprácu s Komunistickou stranou, ako aj s radikálnym Ľavicovým blokom, vďaka čomu by v parlamente dosiahla väčšinu.

    Všetky tieto stredoľavé strany v rámci predvolebnej kampane brojili proti úsporným opatreniam – zavedeným minulou vládou na čele s Coelhom – ktoré Portugalsko prijalo po tom, ako mu Európska centrálna banka a Medzinárodný menový fond poskytli v roku 2011 záchranný balík vo výške 78 miliárd eur.
    V novej vláde je osem nových ministrov. Staronový premiér Portugalska zároveň zriadil dve nové ministerstvá – ministerstvo kultúry, ktoré v rámci predvolebnej kampane navrhovali aj stredoľavé strany, a tiež ministerstvo pre modernizáciu administratívy, ktorým chce reagovať na požiadavky medzinárodných veriteľov na zníženie byrokracie.

    - Reklama -