Odhláste sa z Dôvery, peniaze posiela na Cyprus. Vyzýva daňová poradkyňa. Čo odporúča akcionárom?

    0
    Jaroslav Haščák vedúci organizačnej zložky spoločnosti Penta Investments Limited (Autor: SITA)

    Bláhová sa vo svojich zisteniach odvoláva na Analýzu účtovných transakcií ZP Dôvera za roky 2009 až 2014. Cieľom analýzy bolo poukázať na neetické a neštandardné správanie sa subjektu, do ktorého odvádzajú dane zamestnanci i zamestnávatelia. Daňová poradkyňa preto vyzýva firmy, aby nenechali svojich zamestnancov v tejto zdravotnej poisťovni, ktorá patrí do portfólia finančnej skupiny Penta.

    Zvykli si maximalizovať osobný zisk

    „Som presvedčená, že aj tí najväčší slovenskí zamestnávatelia a ich zamestnanci majú do ďalšieho septembra dosť času sa rozhodnúť, či je v súlade s dobrými mravmi a ich záujmom, aby 14 percent z hrubej mzdy všetkých zamestnancov naďalej tieklo do ZP Dôvera, nakoľko príliš veľká časť z nich  – aspoň 375 miliónov eur od roku 2011, skončila na účtoch jej cyperskej schránky. To je o 215 miliónov viac ako zisk z hlavnej činnosti poisťovne,“ upozornila Bláhová.

    Podľa nej si akcionári z Dôvery zvykli konať vo svojom súkromnom záujme a ich cieľom je maximalizovať svoj osobný zisk. „A to bez ohľadu na to, v akom odvetví sa pohybujú, spoliehajúc sa na to, že štát nekoná a že poistenec vidí len povrch,“ vysvetľuje daňová poradkyňa. Akcionárov vyzýva, aby zmenili svoj pohľad na to, akým spôsobom prispievajú k budovaniu verejného priestoru aj občianskej spoločnosti. „Náprava je v teórii jednoduchá, stačí opraviť účtovnú závierku ZP Dôvera za rok 2009 a nanovo si definovať ciele a hodnoty svojho vlastného podnikania,“ odporúča Bláhová.

    Celý blog Renáty Bláhovej si môžete prečítať TU.

    - Reklama -