Voľby sa blížia. Svoje propagačné video zverejnil už aj Smer. Dvakrát. Pozrite sa, prečo

    0
    Propagačný spot strany Smer- SD (Autor: Reprofoto: YouTube)
    Bezmála deväťminútové komentované video, v ktorom sú prezentované najväčšie úspechy vládnej strany, ako aj situácia pravice, prešlo cez víkend úpravou. Ako konštatuje Kernová vo svojom blogu: ,,Spot je z veľkej časti zostavený zo záznamov spravodajských relácií RTVS, TA3 a JOJ. Navyše sa  v ňom objavujú aj tváre a hlasy redaktorov. Podľa štatútu programových pracovníkov RTVS, ale aj zákona o vysielaní, ktorý platí aj pre súkromné televízie, účinkovanie redaktorov a moderátorov spravodajských a politických publicistických relácií v reklame je neprípustné tak vo zvuku, v obraze, ako aj v texte,” cituje zákon Kernová.
     
    Ako ďalej píše, RTVS a TA3 dovolili strane Smer-SD použiť zábery zo spravodajstva. RTVS ich sprístupnila spoločnosti Uptown Production za 816 eur. Na základe zmluvy však nesmú použiť sekvencie zachytávajúce redaktorov,  moderátorov alebo iných zamestnancov RTVS. ,,RTVS predala zmluvnému partnerovi archívne zábery, za cenu obvyklú, ako to robíme bežne pri podobných žiadostiach. Po zistení, že došlo k porušeniu ustanovenia, RTVS okamžite vyzvala zmluvného partnera, aby audiovizuálne dielo odstránil,” povedala pre blog Dominika Šulková z RTVS. 
     

     
    Strana Smer-SD podľa Kernovej dnes zverejnila upravenú verziu propagačného videa. ,,Vo  filme bola urobená malá úprava a je opäť k dispozícii,” vyjadrila sa pre ParlamentnéListy.sk k aktuálnej verzii hovorkyňa strany Smer-SD Ľubica Končalová. V spote po úprave však už moderátorov či redaktorov nenájdete. Redaktorka spravodajskej televízie, ktorá v súčasnosti pôsobí ako hovorkyňa banky,  však vo videu zostala. TA3 sa vo svojom stanovisku odvoláva na obchodné vzťahy.
    Kernová, ktorá pravidelne upozorňuje na porušovanie etiky v médiách, prešľapy novinárov či zasahovanie do ich práce v závere blogu hovorí, že pre médiá nie je dobré, ak sa niektorý z ich redaktorov spojí so značkou politickej strany. 
     
    Celý blog si môžete prečítať TU
     
     

     

    - Reklama -