Neschopný, škandály zametá pod koberec a k tomu kauza “Synovec roka”. Opozícia si zgustne na Čislákovi

    0
    Viliam Čislák, Minister zdravotníctva SR (Autor: SITA)

     Brocka spomenul, že kradnutie sa stalo štýlom vlády Smeru, čo dokazuje prípad tety Anky. Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) podpísala zmluvy v hodnote 14 miliónov eur so 77-ročnou Annou Sučkovou, ktorá je tetou dnes už bývalého šéfa VšZP Marcela Foraia. Išlo o 69 zmlúv uzavretých so siedmimi spoločnosťami, v ktorých je Sučková buď konateľom, spoločníkom alebo oboje. „To nie je všetko. Prichádzajú k nám informácie od zdravotníkov, že také tety Anky ako výraz rodinkárstva v Smere sú takmer v každom okrese. Tieto skupinky parazitujú na slovenskom zdravotníctve,“ povedal dnes novinárom Brocka.

    Podpredseda KDH zdôraznil, že Čislák síce Foraia po prevalení kauzy odvolal, namiesto neho však vymenoval za šéfa VšZP Miroslava Vaďuru, ktorý predtým pôsobil ako finančný riaditeľ všeobecnej zdravotnej. „Svedčí to o tom, že minister zdravotníctva Čislák nechce riešiť procesy v rezorte a zvýšiť transparentnosť v zdravotníctve,“ konštatoval Brocka.

    Predseda OĽaNO Igor Matovič si myslí, že tak, ako pred voľbami v roku 2006 premiér Robert Fico sľuboval odškodnenie občanov poškodených nebankovkami a po nástupe do vlády neurobil nič, čo bolo od neho podlé, rovnako podlé je od Fica teraz to, že nerobí nič pri okrádaní pacientov, hoci si chorí musia nosiť do nemocníc toaletný papier či príbor. Matovič pripomenul, že Slovensko v pomere k HDP dáva do zdravotníctva veľa peňazí, tie sa však systematicky rozkrádajú. „Problém sú tety Anky a ujovia Palovia. Slovenské zdravotníctvo systematicky rozkráda košická zdravotnícka mafia,“ povedal líder obyčajných s tým, že tejto mafii šéfuje ujo Palo. Súťaže podľa Matoviča vyhrávajú vyvolení, vyšetrenia sú aj dvojnásobne predražené oproti iným krajinám. „Po roku sa ukázalo, že minister Čislák nečistí zdravotníctvo, ale čistí stopy,“ konštatoval Matovič. Pripomenul, že nový šéf VšZP Vaďura chcel v pofidérnej súťaži predať pofidérnej firme heliport na Kramároch. „Keďže pán Čislák nerobí kroky, ktoré by očistili zdravotníctvo od pochybných krokov pána Pavla, celý poslanecký klub OĽaNO podporil návrh na jeho odvolávanie,“ uzavrel Matovič.

    Návrh na Čislákov pád podpísalo 40 opozičných poslancov strán KDH, OĽaNO, SaS, Most-Híd a časť nezaradených zákonodarcov.

    - Reklama -