Sýrski povstalci tvrdia: Je to inak, Rusov neodmietame

    0
    Záber z lietadla Su-24M. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov v sobotu 24. októbra oznámil, že Moskva je pripravená spolupracovať so sýrskou vlasteneckou opozíciou a poskytnúť leteckú podporu FSA. A to aj napriek tomu, že “nám neposkytujú informácie, kde sa podľa Američanov nachádzajú teroristi a kde vlastenecká opozícia”, citovala Lavrova agentúra TASS. Pretrvávajúci nesúhlas USA koordinovať svoju leteckú kampaň s Ruskom označil Lavrov za “veľkú chybu”.

    “Neodmietli sme ponuku. Len sme povedali, že ak to Rusi s ponukou myslia vážne, mali by okamžite prestať útočiť na naše základne a civilistami obývané oblasti,” vysvetlil dnes pre britskú spravodajskú stanicu BBC hovorca FSA, major Isám ar-Rajs. Spresnil, že FSA teraz nepotrebuje pomoc, ale zdôraznil, že Rusko by malo prestať s útokmi na základne FSA a “potom môžeme hovoriť o budúcej spolupráci”.

    Rusko začalo s náletmi na pozície islamistických militantov v Sýrii 30. septembra. Nálety pomáhajú sýrskej armáde a spriazneným silám, aby podnikali zatiaľ najmohutnejšiu ofenzívu, ktorá sa sústreďuje na západnú časť krajiny. Rusko od začiatku odmieta tvrdenia, že by pri jeho náletoch došlo k obetiam na životoch z radov civilistov. Vylučuje tiež, že by zasahovalo pozície jednotiek bojujúcich na strane takzvanej umiernenej sýrskej opozície, ktorá sa snaží o zvrhnutie prezidenta Bašára Asada.

    - Reklama -