Argentínčania hlasujú v prezidentských voľbách. Favoritom je vládny kandidát

    0
    Kandidát na prezidenta Argentíny a guvernér provincie Buenos Aires Daniel Scioli (Autor: SITA)

    Uchádzač o prezidentské kreslo podporovaný dosluhujúcou prezidentkou má najvyššiu šancu na víťazstvo i napriek tomu, že Fernándezovej ľavicovo-populistická politika mala podľa Reuters nepriaznivý vplyv na ekonomiku Argentíny a polarizovala tamojšiu spoločnosť. Scioli, ktorý je guvernérom provincie Buenos Aires, podobne ako jeho hlavní súperi navrhujú reformy s cieľom naštartovať hospodársky rast, obmedziť deficit verejných financií a zmierniť vysokú infláciu.

    Hlavnými vyzývateľmi Scioliho v prezidentských voľbách sú stredoľavicový politik Mauricio Macri a centrista Sergio Massa.

    Na priame víťazstvo potrebuje Scioli získať v dnešnom prvom kole volieb najmenej 45 percent hlasov alebo prípadne len 40 percent, ak bude mať náskok nad druhým najúspešnejším kandidátom najmenej 10 percentuálnych bodov.

    Podľa prieskumov Scioli medzi voličmi vedie nad Macrim v pomere približne 40 ku 30 percentám. Nie je tak vylúčené, že sa s ním stretne v druhom kole volieb naplánovanom na november.

    Okrem Argentíny rozhodujú dnes o novom prezidentovi aj voliči v ďalších dvoch latinskoamerických krajinách – Guatemale a Haiti.

    - Reklama -