Vodcovia Ruska a Číny by ma rešpektovali. „Neriadená strela“ Trump poskytol veľký rozhovor

    0
    Donald Trump (Autor: SITA)

    Trump v rozhovore s významným americkým médiom priznáva, že je svojím neochvejným vedením medzi republikánskymi uchádzačmi o prezidentský úrad prekvapený. Povedal, že si doterajšie úspechy užíva doslova každú minútu. „Musím povedať, že tak rýchlo som to nečakal,“ hovorí v očividne dobrej nálade takmer sto dní odvtedy, keď sa podľa prieskumov verejnej mienky dostal na čelo pelotónu republikánskych kandidátov a doteraz ho z tejto pozície nikto nezosadil. Trump konštatuje, že prezidentská kampaň sa teraz blíži do ďalšej fázy. Nemusí vraj teraz používať až  taký  ostrý tón, ako to bolo na začiatku jeho „netradičnej“ kampane.

    ,,Na začiatku nás bolo sedemnásť a bolo si treba nájsť svoju pozíciu. Teraz už som však tak ďaleko vpredu, že nie je potrebné byť taký bombastický. Na druhej strane… keď to máte dobre rozbehnuté, nechcete robiť nejaké prevratné zmeny. Bola by škoda stratiť tú správnu energiu, takže ani teraz sa tón mojej kampane nebude držať úplne pri zemi. Od začiatku sme do našej kampane investovali veľa energie a s tým chceme vytrvať až do konca,” konštatuje Trump, ktorý sa v rozhovore tradične oprel do bývalého republikánskeho prezidenta Georgea W. Busha za to, že údajne nedostatočne reagoval na varovanie spravodajských služieb pred teroristickým útokom na newyorské „dvojičky“ 11. septembra 2001. V tejto súvislosti však kritizoval aj jeho demokratického predchodcu Billa Clintona.

    Obaja bývalí americkí prezident podľa Trumpa nesú za tragickú udalosť svoj diel zodpovednosti. „Ich kroky v oblasti prisťahovaleckej politiky boli laxné a samozrejme tiež opatrenia vedúce k eliminácii Usámu bin Ládina boli nedostatočné. Mali a mohli ho zastaviť,“ tvrdí Trump. Ďalší republikánski kandidáti na prezidenta Jeb Bush či Marco Rubio by podľa jeho mienky neboli schopní úspešne rokovať napr. s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. „Myslím, že viem o národnej bezpečnosti viac ako Bush. Myslím, že by ma vodcovia Ruska či Číny rešpektovali oveľa viac ako jeho,“ reagoval Trump na nedávnu Bushovu poznámku o jeho údajne nedostatočných znalostiach v oblasti národnej bezpečnosti.

    V súvislosti s blížiacou sa treťou spoločnou diskusiou republikánskych kandidátov Trump spomenul, že kandidáti pohybujúci sa okolo troch percent by mali hodiť uterák do ringu. „Pri niektorých z nich sa predpokladal oveľa lepší výsledok, ale oni sa od začiatku pohybujú na dvoch či troch percentách. Úprimne povedané, neviem, prečo ešte neodstúpili. Možno si myslia, že si tým vylepšia meno, ale tak to nebude. Podľa môjho názoru by to už mali vzdať. Mohol by som ich konkrétne menovať, ale neurobím to, pretože nechcem byť netaktný,“ vyhlásil Trump, ale potom napriek tomu niekoľko mien povedal. „Je pre našu stranu trochu zahanbujúce, keď sa na pódium dostane Bobby Jindal a Pataki, ktorý je na nule. Smutné je, že na nule je aj Lindsey Graham. A sú tam ďalší takí. Mali by ísť domov a pokračovať vo svojom doterajšom živote,” poznamenal Trump.

    USA Today poukazujú na to, že vzhľadom na Trumpove často kontroverzné výroky na adresu mexických prisťahovalcov, novinárok a ďalších politikov sa jeho neotrasiteľná pozícia postupne oslabí. Opak je však pravdou, o čom svedčí prieskum verejnej mienky realizovaný spoločne spravodajskou televíziou ABC News a denníkom Washington Post. „Trumpová voličská podpora je  32 % a on si tak stále udržuje desaťpercentný náskok pred bývalým neurochirurgom Benom Carsonom. Na treťom mieste zostáva bývalý floridský senátor Jeb Bush so siedmimi percentami. Trump ťaží z dlhodobej nespokojnosti amerických voličov z politiky. Podľa jeho slov ani príliš neinvestuje do reklamy, pretože to vraj zatiaľ nepotreboval, ” dodáva USA Today.

    Pôvodný článok v angličtine nájdete TU.

    - Reklama -