Američania nakupujú ruské vojenské vrtuľníky pre Afganistan. Cez Slovákov. Čítajte, ako sa dá obísť embargo

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: ReproFoto: youtube)

    Portál Aktuality.sk a Nový čas informovali, že Američania kúpili od Rusov vrtuľníky do Afganistanu, z ktorých časť mala ísť cez slovenskú firmu Air Transport Europe (ATE), ktorá má na Slovensku monopol na poskytovanie leteckej záchrannej služby. Firma ATE spolupracovala s americkou armádou. Ako píše magazín Wired, americká armáda chcela kúpiť pre Irak a Afganistan ruské vrtuľníky od výrobcu Mil. Cez ruskú štátnu firmu to pre embargo nešlo, tak ich mala armáda USA nakúpiť ako civilné a previesť na vojenské cez ruskú schránku v Spojených arabských emirátoch.

    Všetko v súlade s legislatívou

    Cez sprostredkovateľov sa nakoniec dostali do USA. ATE získala zákazku na dodávku a úpravu vrtuľníkov za 88,7 milióna dolárov. Zaujímavé je, že americké a ruské médiá tvrdia, že ATE v čase kontraktov nemala licenciu na obchodovanie s vrtuľníkmi Mil. „Všetky obchodné prípady, do ktorých naša spoločnosť vstúpila, prebehli v súlade s platnou slovenskou aj medzinárodnou legislatívou. V prípade, že obchodné prípady podliehajú licenciám, sú o tom upovedomené všetky kompetentné úrady, ktorým poskytujeme potrebné informácie a detaily obchodu, za účelom jeho preverenia,“ povedala hovorkyňa ATE Zuzana Turočeková.

    Čislák v ATE

    ATE v minulosti obchodovala aj s firmou Aeroprogres, ktorá je podozrivá z účasti na miliónových armádnych podvodoch na Ukrajine. Firma ATE čelila aj škandálu, že vyváža vojenské vrtuľníky do Sudánu. Pre firmu pracoval aj minister zdravotníctva Viliam Čislák, ktorý jej zvýšil platby za poskytovanie záchrannej služby. „Čo sa týka zvýšenia cenového opatrenia v ATE Poprad, pán minister nerozhodol sám, ale na základe ekonomických dát. Za desať rokov sa nezvyšovalo cenové opatrenie v leteckej záchrannej službe,“ povedali z rezortu.

    - Reklama -