Za protesty v parku poslal do basy 244 ľudí. Vtedy bol premiér, dnes je prezident

    0
    Tureckí demonštranti v v parku Gezi v Istanbule v roku 2013 (Autor: SITA)

    Medzi odsúdenými, ale podmienečne prepustenými sú dvaja lekári, ktorí poskytovali pomoc protestujúcim ľuďom zraneným pri potýčkach s políciou, uviedla tlačová agentúra DPA.

    Obžalovaní boli obvinení z celej škály trestných činov, vrátane porušenia zákonov o demonštráciách, poškodzovania verejného majetku a poškodzovania modlitební. Prokuratúra žiadala tresty vo výške až 21 rokov odňatia slobody.

    Protesty v parku Gezi sa začali z obáv o životné prostredie a snažili sa zabrániť tomu, aby v parku pri námestí Taksim v centre Istanbulu vyrúbali stromy a na ich mieste postavili nákupné stredisko. Ľudia zároveň protestovali proti bezmedzným projektom developerov.

    Protesty sa však rýchlo zmenili v máji a júni na celoštátne demonštrácie proti autokratickej vláde, ktorých výsledkom bolo najmenej 12 mŕtvych a tisíce zranených.

    Organizácie na ochranu ľudských práv Amnesty International (AI) a Human Rights Watch (HRW) tvrdia, že štát venuje obrovské prostriedky na to, aby pohnal tisíce protestujúcich na súdy, pričom neprešetruje a netrestá zneužívanie právomocí políciou.

    Recep Tayyip Erdogan, v čase protestov premiér, bol medzitým zvolený za prezidenta, ale jeho moc je v súčasnosti neistá. Ohrozujú ju predčasné parlamentné voľby naplánované na 1. novembra, dodáva DPA.


     

    - Reklama -