Rusko sa dohodlo na spolupráci s Jordánskom. V akej oblasti chcú postupovať koordinovne?

    0
    Sýrsky prezident Bašár al-Asad (Autor: SITA)

    Rusko, ktoré bombarduje povstalecké ciele v Sýrii na podporu svojho spojenca, sýrskeho prezidenta Bašára Asada, sa už dohodlo na úzkej spolupráci s vládami Iraku, Sýrie a Iránu, ktoré tvoria voľnú šiitskú alianciu sledujúcu iné ciele ako USA a ich spojenci. V Jordánsku však majú hlavné slovo sunniti a krajina je blízkym spojencom Washingtonu, preto by dohoda Moskvy s Jordánskom mohla znamenať posun v alianciách, ktoré sa angažujú v sýrskom konflikte. 


    “Armády oboch krajín sa dohodli na koordinácii svojich akcií cez pracovný mechanizmus v Ammáne, hlavnom meste Jordánska,” citovala Lavrova ruská spravodajská televízia Rossija-24. Minister dodal, že sa k nim môžu pripojiť aj ďalšie krajiny bojujúce proti terorizmu. Lavrov sa vyjadril vo Viedni, kde sa zúčastňuje na rokovaniach vysokých predstaviteľov USA, Turecka a Saudskej Arábie o politickom riešení sýrskej občianskej vojny. 

    Rusko odmietlo výzvy Západu, aby Asad odstúpil, s tým, že o vedení Sýrie môžu rozhodnúť iba sýrsky voliči vo voľbách. A ruský prezident Vladimir Putin vyjadril Asadovi jasne svoju podporu, keď ho tento týždeň hostil v Moskve. K Lavrovovi a šéfovi americkej diplomacie Johnovi Kerrymu sa dnes vo Viedni pripoja predstavitelia Európskej únie a OSN. Takzvané blízkovýchodné kvarteto bude rokovať o možnostiach, ako znížiť napätie medzi Izraelom a Palestínčanmi. 

    - Reklama -