Merkelová opäť prekvapuje. Teraz volá po dobrých ekonomických vzťahoch. Neuveríte, s kým

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Autor: SITA)

    “Táto dohoda o voľnom obchode nie je mierená proti Rusku,” povedala Merkelová na nemecko-ukrajinskej hospodárskej konferencii v Berlíne. 
    “Práve naopak, chceme aby Ukrajina mala dobré ekonomické vzťahy s Európskou úniou, Nemeckom, ale zároveň aj s Ruskom,” uviedla spolková kancelárka. Merkelová naliehala, aby Ukrajina pokračovala s ekonomickými reformami, v boji proti korupcii a v potláčaní vplyvu oligarchov. Poznamenala, že nemecké firmy sú pripravené investovať na Ukrajine, ak tamojšie vedenie nastolí tie správne podmienky. 

    Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk na konferencii povedal, že v posledných mesiacoch začala jeho krajina pozorovať určitú pozitívnu dynamiku vo svojej ekonomike. Dodal, že Ukrajina potrebuje pri zavádzaní reforiem pomoc Nemecka. Merkelová uviedla, že Nemecko je pripravené pomôcť Ukrajine na jej ceste k hospodárskej stabilite a prosperite. Spoločne s Jaceňukom podpísali dohodu o vytvorení Nemecko-ukrajinskej obchodnej komory. Nemecko je po Rusku a Číne tretím najdôležitejším obchodným partnerom Ukrajiny.

    - Reklama -